Inför V86®: Råder alla att strecka segermaskinen

Solvalla arrangerar V86® tillsammans med Bjerkebanan i Oslo på onsdagen där kallblodet Fakserling med blott nio starter bakom sig blir hårt betrodd i V86-3.
Fakserling sattes i träning hos Thor Borg i slutet av förra året och kom till start först i juni i somras. Det handlar om en stor häst som behövde lite tid på sig för att få fart på benen.
Efter en andraplats i debuten 26 juni på hemmabanan Jarlsberg har den fyraårige hingsten radat upp sju segrar. Vid tredjeplatsen i Årjäng i september var hästen sjuk.
Nästan hundraprocentig alltså. På onsdag står hästen längst fram på startfållan i V86-3 och en hel del talar för att han leder loppet länge.
– Det är klart att han möter bättre och bättre hästar för varje gång nu. Men det var inte något direkt skrämmande motstånd ändå på onsdag. Så är han bara frisk ska det vara en bra chans. Han är startsnabb och brukar ta sig till ledningen, säger tränaren Thor Borg.

”Det blev tråkigt”
70-årige Thor Borg är i farten som tränare igen och bildar team med samboparet Stian Hallenstvedt och Maria Tverbak Widnes.
Annat var det 2017 när Borg lämnade in licensensen efter 3 329 kusksegrar för att spela golf och som han säger ”se världen”.
– Coronapandemin kom och det blev tråkigt att inte kunna göra något och då plockade jag ut tränarlicensen igen. Sedan har det bara fortsatt. Hästar har ju alltid varit mitt liv, säger Thor Borg.
Eirik Höitomt har kört Fakserling till sex av de sju segrarna. Ofta har det handlat om full fart från start och segrar tagna från ledningen.
Thor Borg är nöjd med hästen för dagen och formen verkar vara på topp. Hästen verkar också trivs med att starta tätt. Tre segrar på lika många lopp under oktober!
– Fakserling gjorde kanske sitt bästa lopp senast i Klosterskogen då han gick sitt rekord 1.26,6 med bil över 1700 meter. Då var han bra alltså. Utrustningsmässigt blir det samma som vid alla starter, och utan skor bak.

Ska streckas
Hästen har bara tjänat drygt 120 000 kronor och är ganska grön.
– Men det är dåliga premier i Norge, det har inte gått att tjäna mer för honom. Hästen är bra och är helt klart segeraktuell. Ett plus är att han är travsäker. Till spelarna kan vi inte säga annat än att det inte går att lämna in en kupong utan streck på Fakserling, säger Thor Borg.

”Har bara blivit bättre”
Vi hör med kusken Eirik Höitomt också som alltså bara förlorat ett par lopp med Fakserling.
– Han är rask iväg och gillar att gå i spets. Han brukar vinna så vi måste tro på honom. En solid häst som varit bra i alla lopp utom ett. I Årjäng i september var han inte bra som trea. Efter det loppet visade det sig att han var förkyld, säger Eirik Höitomt, en av Norges segerrikaste kuskar med över 5000 segrar.
Fakserling har viljan och har aldrig galopperat i lopp.
– Han har lite kort framsteg men är väldigt rejäl och snabb. Travsäker. Jag bidrar lite grand när vi skor och balanserar. Vi hoppas och tror att han ska vara bra även som femåring. Han har ju bara blivit bättre hela tiden och det verkar finnas fortsatt utveckling i honom, säger Eirik Höitomt,.
Kuriosa är att Fakserling ägs och har fötts upp av norske tv-kändisen Morten Langli, fotbollsexpert och stor traventusiast. Langli är delägare i bland annat Greenshoe som under karriären tränades av Marcus Melander i USA och gick till avel som treåring då hästen såldes för cirka 140 miljoner kronor.

Mikael Wikner, Kanal 75

Senaste inlägg om resultat, tips och nyheter:

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.