Inför V86® (jackpot): Benny har kommit till Solvalla för att stanna

 Benny Christensen är det färskaste inslaget i Solvallas tränarkår.
Efter att tidigare varit tränare vid Solänget och en kort sejour i Eskilstuna är han numera knuten till huvudstadsbanan. Sedan ett par veckor huserar han i anknytning till Söderby gårds träningsanläggning utanför Märsta, norr om Stockholm.
– Det är jätteinspirerande faktiskt. Solvalla har tagit väldigt väl hand om oss och vi har kommit bra till rätta. De kom upp på tapeten att man skulle stycka av här, så då fick vi möjligheten att köpa in oss på Hemtorpet som det heter. Det passar jättebra då min fru jobbar uppe i Skellefteå och flyger varje vecka, nu har vi bara en kvart till Arlanda. Det är lite av en dröm för oss att vara här, berättar Benny och fortsätter:
– Anläggningen här har de lagt mycket tid och pengar på att göra bra och det kommer bli bättre också. Bland andra håller Petri Salmela till här och inför sommaren kommer ju Alessandro Gocciadoro med massa hästar, det är samma banor som vi tränar våra på.

Sett sig om i världen
Benny Christensen är på Solvalla för att stanna. Banan där han en gång på 80-talet körde sitt allra första lopp på. Men han har också hunnit se sig om i världen. Ganska ordentligt, faktiskt. Han har varit verksam som tränare och kusk i USA, Kanada, Danmark, Norge, Tyskland, Österrike och så en sväng i Frankrike.
– Så har det varit. Jag kan väl säga att man inte kommer dö nyfiken i alla fall… Egentligen har det inte varit medvetet, jag har rest runt, fått lite erbjudanden här och där och så har jag väl haft lite myror i byxorna, så är det. Man har ändå lite kontakter och har fått lite lärdom på alla platser som man varit, bland annat hos Jean-Pierre Dubois.
Men nu verkar du ha hittat hem?
– Jo, jag fyllde faktiskt 60 år för några dagar sedan, det hade jag knappt tänkt på förrän jag läste det i tidningen…Nu får man lugna ned sig lite. Det här är vårt hem nu och nu får det vara färdigflyttat när vi gjort den här investeringen. Vi vill inte ha något större stall, vi har ett trettiotal boxar.

Räkna inte bort Prometheus
En av de mer meriterade hästarna i stallet är sjuårige 5 Prometheus (V86-8) som kan vara väl värd att bevaka för de som jagar alla rätt när Solvalla på onsdag delar en jackpotomgång av V86® med Åby. Hästen har varit topp tre i samtliga sina starter i år och var positiv som trea senast i en final av Solvallaserien. Nu gör man ett nytt försök i ett försök.
– Ja, han var bra senast, det var nästan lite förvånande. Vi var mitt uppe i en flytt och hade inte haft de absolut bästa träningsförhållandena tidigare, så jag hade väldig ”ågren” för att vi inte kunnat förbereda så väl. Men det löste sig perfekt och hästen var jättebra, jag var positivt överraskad. Han gick ju nytt rekord och med det loppet i kroppen så tycker jag att han borde ha gått framåt, helt klart.
Hur ser du på den här uppgiften då?
– Han är hygglig ut men behöver det där första steget, men sedan tar han fatt i grejorna. Sedan är han kanske lite rappare bakom bilen och vi kanske inte kan köra om ledningen direkt från ett femtespår men jag är säker på att han får en bra position. Man vill aldrig sitta i dödens, som vi gjorde näst senast och hästen är lite speciell; han tar tag i grejorna, släpper dem, så tar han fatt igen. Så jag tycker han är bäst i ryggar.
Så Prometheus ska knappast räknas bort av spelarna?
– Det tycker jag inte, när han var trea för två starter sedan så var han ju med lite i tipssnacket men senast var han helt bortglömd och som sagt med det loppet i kroppen så tror jag han är med där framme bara han får en bra resa. Man måste ha tur i de här loppen, de är jämna och trots att det är några bra hästar emot så tycker jag inte han är sämre än någon annan. Vi tävlar med aluminiumskor och som tidigare ett stängt huvudlag, fasta tussar och en huva. Så det finns en växel till att dra den dagen det är dags.

Ser fram emot sommaren
Nystart och goda framtidsutsikter. Förstklassiga träningsmöjligheter, 20 hektar hagar och 32 boxplatser. Just nu är det 15 hästar på Christensens träningslista. Så det finns plats för fler, med andra ord.
– Ja, men vi har köpt in lite fler hästar också. Det är flera som har varit lite småskadade, men som vi i samråd med vår veterinär och vår träning hoppas att komma till rätta med. Sedan har vi ett gäng femåringar som inte startat än, klockan har inte riktigt räckt till tidigare, men nu har vi kunnat börja lägga mer tid på dem och jag tror att sommaren kommer bli bra, säger Benny och avslutar:
– Det är klart, att om man tittar på stallet, vi kommer inte hävda oss mot Redén och de stora grabbarna och vi har kanske inte någon elitloppsvinnare här, men känslan är bra och vi kommer ha kul. Man har alltid mål som man jobbar efter, jag är helt hundra att det här kommer bli bra och vi hoppas det börjar redan på onsdag.

Daniel U. Olsson, Kanal 75

Senaste inlägg om resultat, tips och nyheter:

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.