V86 Tips

Här kommer V86 tips idag inför kommande V86-omgångar. Tipset levereras i form av ett V86-system med en total kostnad på 360kr. Grunden i systemet är att först välja två riktigt bra spikar och sedan bygga ut med fler hästar i de övriga loppen. I de mer osäkra loppen adderas extra hästar för att skapa en bra mix och öka vinstchanserna.

Inför V86/jackpot Solvalla: ”Från ledningen blir han svårslagen”

Peter Highness har en hel del att brås på härstamningsmässigt. Pappa är ingen mindre än Maharajah och mamma är stjärnstoet Camilla Highness. Den skadedrabbade valacken har tagit tid på sig och började inte tävla förrän i år som sexåring. Det har blivit fyra segrar och en andraplats på åtta starter och senast imponerade han vid en överlägsen seger. Trots en dryg inledning i tredjespår genom första kurvan innan ledningen kunde övertas, försvann han ifrån konkurrenterna till slut utan att förta sig.
– Peter Highness (V86-6) är en bra häst som jag tycker väldigt mycket om. Det finns en hel del utveckling kvar i honom innan taket är nått och kontot är fullt. Framförallt över längre distanser för han är mer stark än snabb än så länge. Han går fortsatt med skor och fast huva med gummitutar i så det finns flera växlar kvar att dra, säger Oskar Kylin Blom.
– Senast körde jag mest på safety i början för jag misstänkte att jag skulle få överta ledningen. Sedan pullade jag upp på mellanvarvet och fick köra ganska sakta innan jag drog på under slutvarvet. Då fick han löpa på lite och vann med gott om krafter kvar. När han har tagit sina segrar har han bara malt på hela vägen.

”Tror inte de vill ha mig utvändigt”
Onsdagens V86-omgång delas mellan Jägersro och Solvalla. Den kryddas av en jackpot där en ensam vinnare kan ta hem 13 miljoner kronor enbart på åtta rätt. Peter Highness är andrahandsfavorit i skrivande stund i den sjätte avdelningen. Han har spår fyra på startvolten och distansen är 3140 meter.
– Jag tycker på förhand att det är bra chans att han får ledningen. De som är invändigt borde ha respekt för honom och släppa och det låter som att de ska göra det. Jag tror inte att de vill ha mig utvändigt för då kommer jag att hålla ett hårt och jämnt tempo. Får han ledningen så säljer han sig dyrt och då blir han svårslagen.
– Hästen känns fin hemma i träningen och precis likvärdigt som inför senaste starten. Men han är ingen häst som glänser direkt. Det kan vara lite galopprisk i första sväng men i volten är det inga problem. Enda gången var när han hade innerspår och blev utkörd när han inte ville volta. Men han öppnade bra från spår fyra på Färjestad så läget är inga problem. Det är bara in i första sväng man får passa honom litegrann. Vi gör inga ändringar utan skor runt om igen, säger Oskar Kylin Blom.

Michael Carlsson, Kanal 75

Inför V86/jackpot Solvalla: Nästan inte bökig alls numera

Ingen spelare hittade alla vinnarna på V86 förra veckan och på onsdag vankas det därför jackpot med någonstans runt 13 miljoner kronor till en ensam vinnare med åtta rätt.
Vine Vision har haft form i över ett år och startar med klar chans i V86-2 på Solvalla. Fyraåringen har tagit fem segrar på tolv starter hittills i år och gör det bra mest varje gång. Claes Sjöström har fått omvärdera hästen lite. Kapacitet har alltid funnits i den mörkbrune valacken och särskilt svårkörd är han inte numera.
– Jag brukade säga att han var lite knepig tidigare men det där börjar försvinna faktiskt. Han har utvecklats jättemycket under sommaren och hösten och det är ju inga dåliga kuskar som kört honom heller, säger Solvallatränaren.
Sedan slutet av fjolåret har Mika Forss, Yannick Gingras och Emilia Leo vunnit lopp med Vine Vision. I kusk-VM i våras fick amerikanen Yannick Gingras sätta sig bakom och körinstruktionerna var enklast tänkbara.
– Det enda jag sa till honom före loppet var att hästen inte är jättesnabb från start men kommer du bara fram till dödens så är det lugnt. Gingras menade att det inte var några problem alls med så lätta instruktioner. Emilia har vunnit ett par lopp och det var främst i Gotlandssmycket i Visby som han ville bestämma lite och vann efter att ha visat 11,5 första varvet, säger Sjöström.  
När Kevin Svedlund fick låna hästen i ett lärlingslopp i Gävle i den näst senaste starten slutade det med diskvalifikation. Vine Vision kördes fram i dödens 1500 meter från mål och tanken var att det skulle avgöras på styrka.
– Han var helt klar som vinnare när det blev galopp 600 kvar då Kevin körde för att få ledningen. Så även om det mesta försvunnit kan han vara lite svår ibland om man inte känner honom, säger Claes Sjöström.

”Otroligt läcker senast”
På onsdag är det husse i vagnen igen. Vine Vision blir påpassad efter segern senast på Solvalla där han svarade för en riktig svepning i den sista kurvan till seger.
Säsongen har varit lång och lyckosam men formen verkar snarare vara på väg upp än ner.
– Han var helt otroligt läcker senast – det bästa jag känt honom i år. Men det är ingen garanti för att han sköter sig igen, för han kan fortfarande vara lite ojämn så där.
Hur då ojämn?
– Ja, blir det fel i loppen kan han bli sur. Senast blev det rätt allting med högt tempo och sådana gånger är han väldigt bra. Han är mer gynnad av lång distans än kort, för han är inte så snabb. Men han har blivit bättre där också. Någon hade klockat honom till 1.10,8 sista 700 meterna senast. I tredjespår. Då är man inte särskilt osnabb, säger Sjöström.
Vad säger du till spelarna?
– Jag tycker att det blev ett helt okej läge. Det är klart att det måste lösa sig och stämma lite med loppet. Men han tål ju att göra lite själv också.  
V86-4 är ett stolopp där din Angel From Above är enda treåringen i fältet. Duktig som tvåa i klass II på Romme i oktober.
– Ja, hon gick jättebra då. Hon var bra i sitt kval till Oaks också men hade ett för dåligt läge då helt enkelt. Senast blev hon påkörd 250 från mål och hade nog varit jättelångt framme annars. Hon kändes kanonfin och det är samma där. Insatsen senast är det bästa jag känt av henne under hela säsongen.
Att hon är enda treåringen i loppet måste väl vara ett minus?
– Ah, hon fyller fyra om några veckor så det tar jag inte så hårt på. Jag har bra känsla för henne och tror att hon kommer att göra ett jättebra lopp. Jag såg att hon fick spår ett och det är bra. Vet inte hur snabba de andra är men min kan öppna bra.
Ändrar du något utrustningsmässigt på Angel From Above och Vine Vision?
– Båda kan komma att gå med bakskor om det inte blir perfekt bana.
I V86-6 har du Happy Romeo, en långskubbare som nu får prova på tre kilometer igen. Chansen?
– Senast gick han väldigt bra på 2140 meter också och är ganska allround. Jag vill ligga lite lägre med honom. Han har fått stå över efter segern senast och blivit behandlad och formen är oklar där. Inte alls chanslös på något sätt men det kan vara så att han behöver ett lopp i kroppen.

Mikael Wikner, Kanal 75

Inför V86 Solvalla: Lugauer startar segerfarlig kvartett

Med två månader kvar av året har Conrad Lugauer slagit sina tidigare rekordnoteringar med marginal. Stallets hästar vinner mer än var fjärde lopp och har under 2019 fått vända upp för segerdefilering 119 gånger. I kolumnen för inkörda pengar står det 13,7 miljoner kronor och siffrorna kan ticka upp en bit till den här veckan. Jägersrotränaren är som vanligt med i hetluften och selar på onsdagen ut fyra hästar inom V86-spelet på Åbytravet.
– Jag har fyra jättefina hästar att köra och jag tror att alla har chans, säger han.

Startspåret oroar
Först ut ur kvartetten är Il Duce Boko (V86-1). Fyraåringen har grejat två segrar och en tredjeplats i de tre starter han gjort för Conrad Lugauer.
– Han har vunnit två lätta lopp på bra sätt och varit okej som trea i ett lite bättre lopp. Nu har han jobbat på bra inför den här lite större uppgiften och det ska bli spännande att se vad han kan göra. Jag tror att han kommer göra ett bra lopp men jag är fundersam över spår fem. Därifrån kan han bli lite nervig och det är lite galopprisk, säger Conrad Lugauer.
Totalt har Il Duce Boko vunnit tre av fem lopp. Samtliga segrar är tagna från ledningen. Att han slutade oplacerad enda gången han gick bakifrån är inget som hans tränare lägger någon vikt vid.
– När han slappnar av är han väldigt snabb iväg men jag tror att han kan spurta vasst från rygg också. Nu ska han ha rycktussar för första gången och går han felfritt tror jag att han segerstrider.

Väl förberedd och perfekt utgångsläge
I den tredje V86-avdelningen har det blivit Night Broddes tur att försvara stall Lugauers färger. Han inledde året starkt med seger i V75 och Margaretas Tidiga Unghästserie på Solvalla. Nu har han inte startat på ett par månader efter att ha galopperat två gånger i rad.
– Som alla proffsidrottare fick han lite småbekymmer som vi fick jobba bort. Sedan skulle han komma i form och helst toppform igen, förklarar Lugauer uppehållet.
– Nu är jag nöjd med hans författning. Han är redo att tävla igen och det kommer han förmodligen göra på ett bra sätt, precis som han oftast gör.
Inget klassiskt ”kan behöva lopp i kroppen”?
– Nej. Mina hästar är förberedda när de kommer ut. Jag vill inte ha några slumpresultat utan är oftast övertygad när jag anmäler mina hästar.
Hur ser du på loppet?
– Spår två bakom bilen är ett perfekt läge. Han är snabb så kort distans bör inte vara något problem. Jag kanske slänger på ett helstängt huvudlag eftersom det är 1 600 meter och jag tror att han kan vinna loppet.

”Minst lika bra som senast”
Gaya de Pervenche (V86-5) gjorde inget större väsen av sig när hon debuterade på svensk mark i september men senast imponerade hon. Från spår sju bakom startbilen tog hon ledningen, drog musten ur konkurrenterna och stack undan till överlägsen seger.
– För er som inte känner hästen var det kanske överraskande men vi som jobbar med henne fick bekräftat vad vi har känt i träningen. Hon är väldigt fin helt enkelt och en häst med framtiden för sig. Hon har fortsatt att träna precis som hon ska och jag tror att hon kommer vara minst lika bra som senast.
Är tanken att köra i ledningen på nytt?
– Jag uttalar mig aldrig om taktiken och jag är inte påläst på motståndet, men med tanke på att det är ett treåringslopp och att hon senast vann på bra sätt på en 14-tid borde hon räcka långt. Hon kommer gå utrustad precis som senast.

”Segerförhoppningar med allihop”
Sist ut från stallet är Quite A Quality (V86-7). Han har en fin säsong bakom sig med fem segrar, varav en i V75, men inför den här starter finns det frågetecken.
– Jag är lite osäker på honom. Han var jättebra i Kalmar näst senast, precis som vi förväntar oss av en så fin häst, men senast var han inte lika bra. Då var det precis som nu lång distans och jag valde ett småjobbigt upplägg. Jag trodde att han skulle klara det och hade vi inte hamnat i en trött rygg i sista sväng hade han varit tvåa, men han var inte lika bra som gången innan. Han kan vara lite trög och inte alltid ha den rätta inställningen men jag hoppas att han tävlar lika bra som han tränar den här gången, för då kommer han vara lika bra som i Kalmar. Distansen är inget problem och han går utrustad som tidigare.
Vilken av hästarna tror du mest på?
– I så fall säger jag Night Brodde. Jag håller honom väldigt högt och han har övertygat i träningen. Men Gaya de Pervenche är en riktigt fin märr och är Quite A Quality lika bra som näst senast har nog han också toppchans. Och Il Duce Boko vann överlägset senast så även om det är tuffare nu tror jag på honom också. Jag har segerförhoppningar med allihop.

Ola Johansson, Kanal 75

Inför V86 Solvalla: Det pekar uppåt för OJA

Efter att ha tillhört eliten bland landets lärlingar i många år så tog Oskar J Andersson i våras steget upp till att bli proffstränare.
Något han hade planerat för en längre tid.
Familjen köpte redan för tre år sedan den gård utanför Sala där man nu håller till och sin första häst ropade Andersson in på kriterieauktionen 2014.
En viss Urgent Call (V86-6) som nu är stallets galjonsfigur och kommer till onsdagens V86-start med två raka segrar i ryggen.
– Jag har gått med Jörgen (Westholm) på auktionerna i väldigt många år och sedan varit med och tränat upp kullarna hos honom. Då har jag fått lära mig att se och förstå vad man ska kika efter i unghästar. Urgent Call var den första jag ropade in själv i Sverige och jag är väldigt nöjd med vad han har presterat. Nu är han på väg att ta sig över sin första miljon.
Sin första, tror du att han kan tjäna flera miljoner?
– Man får se vad som händer, men hästen har visat bra kapacitet, sprungit 1.11-tider från dödens och hävdat sig på V75. Förhoppningen är att han kan utvecklas lite till och hålla den nivån länge, säger Andersson vars 9,6 miljoner kronor inkört ifjol placerade honom på plats 17 bland landets samtliga kuskar.

"Viktigt att ligga i framkant"
Nu är målet att samma höjder som tränare.
Efter att ha börjat med ett stall på 14 hästar tillsammans med sambon Paula Pettersson har det på ett halvår växt till 50.
– Topp 17 som tränare, vad krävs för det, tio miljoner ungefär? Det är klart att förhoppningen och målsättningen är att komma dit och sedan ännu högre än så. Vi har höga ambitioner. Men, även om det låter tråkigt att säga, så jobbar man mer från sitt eget stall än med att sätta upp mål i siffror. Målet är att jobba så att hästarna blir starkare och fräschare, ha en bra atmosfär i stallet och se till att allting fungerar. Då kommer resultaten av sig själva.
Är du nöjd med resultaten (12 segrar på 67 starter och 668 100 kronor) det här första halvåret?
– Jag är nöjd, det måste jag säga. Fokus i början har varit att få igång en fungerande verksamhet. Vi hade inte så många hästar från början, bara fem-sex starthästar, men planen var att visa direkt att vi var på hugget med hästar som är bra i ordning och även en välfungerande hemsida. Jag tycker att det är mycket viktigt att ligga i framkant när det gäller information samt service till hästägarna. Det tycker jag att vi har gjort. Jag och Paula var förberedda på att det kunde komma in hästar under sommaren, men det är klart att det gått snabbare än vad vi vågat hoppas och tro.

Barfota runt om nu
Vad vill du uppnå under 2020?
– Det handlar om att fortsätta utvecklas tillsammans med de hästägare vi har, känna att hästarna tar åt sig träning och fungerar bra, det är huvudmålet. Vad det betyder i siffror får vi se, det är lite tidigt att säga och beror på hur ser ut i stallet då. Det jag vill helst är att få välja mina egna unghästar, titta ut dem på auktioner, men där kommer inte resultaten förrän om ett par tre år, säger Oskar J Andersson som förutom Urgent Call även sitter upp bakom Jörgen Westholm-tränade Dream Cash i V86-4.
– Han vann senast trots att det var väldigt kladdigt och regnigt, något som egentligen inte passar honom. Det var inget jättehårt lopp, men hästen gjorde det bra med tanke på förutsättningarna. När Jörgen körde honom i starten innan tävlade han med helstängt huvudlag för första gången och blev väldigt pigg i ledningen. Därför fick han prova norskt huvudlag för första gången senast och det fungerade bra. Han reagerade inte så mycket då jag drog ner det, men när jag sedan drog tussarna och han bara hörde konkurrenterna men inte såg dem så tog han fatt. Jag utgår från att det blir norskt igen och tycker att hästen snarare är bättre bakifrån. Att han sprungit så mycket i ledningen beror på att han är så startsnabb. Jag har inte hunnit studera motståndet, men det är en häst som hävdar sig bra i sin klass.
Kan Urgent Call ta tredje raka?
– Det hoppas jag. Han fick pusta lite efter Åbystarten och är på väg uppåt igen. Senast tycker jag att han var riktigt rejäl och det är en allround häst som klarar att göra grovjobbet själv om så krävs. Tillåter banan kör vi barfota runt om nu, i övrigt ändrar vi inget och jag tycker att han ska duga långt även här.

Robin Johansson, Kanal 75

V86 tips Jägersro/Solvalla onsdag 13 november 2019

Här kommer V86 tips idag inför Jägersro/Solvalla onsdag 13 november 2019. Tipset levereras i form av ett V86-system med en total kostnad på 360kr. Grunden i systemet är att först välja två riktigt bra spikar och sedan bygga ut med fler hästar i de övriga loppen. I de mer osäkra loppen adderas extra hästar för…
Läs mer

V86 tips Åby/Solvalla onsdag 6 november 2019

Här kommer V86 tips idag inför Åby/Solvalla onsdag 6 november 2019. Tipset levereras i form av ett V86-system med en total kostnad på 360kr. Grunden i systemet är att först välja två riktigt bra spikar och sedan bygga ut med fler hästar i de övriga loppen. I de mer osäkra loppen adderas extra hästar för…
Läs mer

V86 tips Bergsåker/Solvalla onsdag 30 oktober 2019

Här kommer V86 tips idag inför Bergsåker/Solvalla onsdag 30 oktober 2019. Tipset levereras i form av ett V86-system med en total kostnad på 360kr. Grunden i systemet är att först välja två riktigt bra spikar och sedan bygga ut med fler hästar i de övriga loppen. I de mer osäkra loppen adderas extra hästar för…
Läs mer

Inför V86 Solvalla: 100-oddsaren är tillbaka – ”Kan vinna igen”

Captain Knas levererade en riktig smällkaramell när han vann ett V86- och Dagens Dubbellopp på Bergsåker. Hästen gjorde sitt livs lopp när han tågade runt konkurrenterna från spår 15 på slutvarvet. Efter att ha gått med i rygg i tredjespår 1200 meter kvar så svepte hästen runt hela fältet halvvarvet kvar. Över upploppet spurtade han…
Läs mer

V86 tips Åby/Solvalla onsdag 23 oktober 2019

Här kommer V86 tips idag inför Åby/Solvalla onsdag 23 oktober 2019. Tipset levereras i form av ett V86-system med en total kostnad på 360kr. Grunden i systemet är att först välja två riktigt bra spikar och sedan bygga ut med fler hästar i de övriga loppen. I de mer osäkra loppen adderas extra hästar för…
Läs mer

V86 tips Bergsåker/Solvalla onsdag 16 oktober 2019

Här kommer V86 tips idag inför Bergsåker/Solvalla onsdag 16 oktober 2019. Tipset levereras i form av ett V86-system med en total kostnad på 360kr. Grunden i systemet är att först välja två riktigt bra spikar och sedan bygga ut med fler hästar i de övriga loppen. I de mer osäkra loppen adderas extra hästar för…
Läs mer