V75

Inför V75 Jägersro Trav: Superkusken drömmer om tränarpris

År 2005 körde då 18-årige Christoffer Eriksson sitt första travlopp.
Tolv år senare hade han rekordsäsongen som gav den prestigefyllda titeln ”Årets kusk” på Hästgalan.
Men istället för att rida vidare på vågen som landets hetaste sulkyutövare har Eriksson tagit upp och sänkt farten.
Samtidigt har det egna stallet vuxit betydligt och innehåller idag 51 hästar.
– Jag har dragit ner kraftigt på antalet tävlingsdagar i år och det beror helt enkelt på att jag inte orkar. Om man ska driva ett eget stall går det inte att vara iväg och köra varje dag. Jag lägger mer tid i stallet nu och det känns väldigt bra, säger Eriksson som plockade ut sin tränarlicens 2011 och fick en rivstart.
Han nådde över miljonen under sin första säsong och hade året därpå två hästar med i landets största tvååringslopp, Svensk Uppfödningslöpning. Resultatet blev ett andrapris för favoritspelade Nugget´s Face.
Samma år körde han 3,5 miljoner kronor som kusk.
Men medan kuskresultaten exploderat så har siffrorna för träningsrörelsen gått i stå.
Fram till i år då såväl antalet hästar som inkörda pengar nästan fördubblats.
– Jag var lite för oerfaren när jag drog igång. Det är så mycket annat som gäller när man ska vara tränare. Det räcker inte med att träna häst, man måste kunna sköta ett företag också. Och jag är värdelös på pappersarbete. Jag klarar varken att skriva ut en räkning eller att betala en.

"Jag är en mycket bättre tränare idag"
Idag har Eriksson åtta anställda i rörelsen knuten till gården i Sjöbo.
– Organisationen fungerar mycket bättre nu och förra året bestämde jag mig samråd med flera hästägare att göra en liten nysatsning. Hästarna jag hade då var inte av den kalibern som vi ville ha och det hände inte så mycket. Nu har vi köpt in många nya unghästar och profilen på stallet är mycket yngre.
Är det lovande hästar?
– Ja, men det säger ju alla tränare. Nu har vi kommit till den punkten att alla har bra hästar, nivån på uppfödningen har höjts och överlag tycker jag att hästarna som tävlar är betydligt bättre nu än för bara fem-sex år sedan. Men ändå, kullen som är två år ser jämnare och starkare ut än vad jag haft förut så det ska bli spännande att tävla med dem framöver.
Så nästa mål är att bli ”Årets tränare”?
– Ja, givetvis (skratt). Det viktiga är att man lyckas med det man håller på med och blir bättre. Jag tycker att jag är en mycket bättre tränare idag än när jag startade, man lär sig hela tiden av sina misstag. Sedan kanske man inte blir ”Årets tränare” för det, men givetvis är det sådana saker man drömmer om när man tränar hästar.
Men när du körde in 3,5 miljoner 2014 kunde du väl knappast ana att du skulle bli ”Årets kusk” tre år senare?
– Nej, det är helt sant, så man vet ju aldrig.
Var ser du ditt stall om tre år, är du topp-10 i landet då?
– Det blir nog svårt och det är ingen målsättning jag har. Målet är att vi ska bli bättre, siffrorna ska bli bättre och att vi ska kunna vinna något stort lopp. Om jag sedan är topp-10 i landet eller topp-20 spelar ingen roll.
Att Eriksson ska lyckas försvara sin kusktitel ter sig långsökt i ljuset av att han inte lyckats kopiera fjolårets otaliga storloppssegrar och ”bara” kört in 14,8 miljoner kronor, jämfört med 27,7 i fjol.
– Nej, det blir nog tuffare, även om jag tycker att det gått väldigt bra även i år. Jag har ju inte haft någon Twister Bi som radat segrar i högsta eliten, eller Diamanten. Men några halvstora lopp har jag lyckats vinna.
Har du fått många nya kunder bland tränarna efter din titel?
– Nej, det vill jag inte säga. Jag får lite fler styrningar under tävlingsdagarna, men av de större tränarna är det väl bara Petri Puro som jag fått ett större samarbete med.

”Riktigt känner klassen i henne”
Just det samarbetet är aktuellt på lördag då Eriksson för fjärde gången får chansen att sitta upp bakom superstoet 4 Cash Crowe (V75-7).
– Det är verkligen en häftig häst. Från sidan hade jag upplevt henne som lite stökig, men när man väl kör känner man att hon är väldigt klok och förnuftig.
Hur känner man att hon är bättre än en ”vanlig” häst?
– Det märker man så fort man tar tömmarna. Den pondus som hela hästen har, man riktigt känner klassen i henne. Det är inte många hästar som man känner det trycket i.
Kan man jämföra hennes kapacitet med Twister Bi?
– Ja, hon är absolut av den klassen. Sedan är hon fortfarande väldigt orutinerad och loppet på lördag är det särklassigt tuffaste hon varit ute i.
Visste ni att loppet skulle bli så tufft när ni anmälde?
– Ja, vi hade koll på att både 6 Propulsion och 2 Cyber Lane skulle vara med.
Men var inget ni var rädda för?
– Man kan ju inte begära att hon ska gå ut och slå dem. Men samtidigt kan jag köra därefter, ge henne ett lite snällare lopp och köra till slut. Kanske är hon så pass bra att hon kan hänga med dem hela vägen. Petri ville ha ett kvitto på var hästen stod och det lär vi få här.
Ni testade en ny vagn senast, hur föll det ut?
– Mycket bra. Det var en svensk modell av jänkarvagn och hon trivdes verkligen i den. Jag utgår från att den sitter på igen och att det inte blir några ändringar för övrigt.
Hur högt håller du Cash Crowe bland hästarna du är förstekusk på för tillfället?
– Av de jag kör just nu är hon den bästa, den som skulle kunna tävla i absoluta eliten. Det ska bli väldigt spännande att få testa henne i den här omgivningen, säger Christoffer Eriksson.

Det här berättar Christoffer Eriksson om sina övriga V75-hästar:
2 R.G.’s Thunderbolt (V75-1) har jag aldrig kört och jag har inte pratat med Ola (Samuelsson) inför det här så där vet jag inte mer än spelarna.
3 Timo Lane (V75-2) är en stark och rejäl häst som jag vann med senast. Vi hamnade turligt i ledningen, men hästen behöver verkligen inte be om ursäkt för sin insats och kändes bra hela vägen. Jag tror säkert att han kan räcka i V75 också om han får ett optimalt lopp, vilket för hans del är att inte behöva jobba så mycket själv. Spets skulle passa, men det är ingen häst man bara kan lägga tömmarna på och ladda med från start så vi får se hur han känns bakom bilen. Även om det blivit några galopper upplever jag inte honom som osäker, man får bara hjälpa honom lite under vägen.
6 Fabriz Boko (V75-3) borde kunna trampa iväg bra härifrån och komma ner på innerspår där han fungerar bäst. I så fall ska han fixa tre varv utan problem. Vann han enda gången han gått i spets? Jag upplever inte att det är en häst som växer i den positionen och med tanke på att motståndet är hårt så är det kanske bättre med en smygare, men det är för tidigt att sia om taktiken.
9 Bonnies Celebrity (V75-6) vann jag V75 med i annan regi förrförra vintern så det blir ett roligt återseende. Jag vet att han tävlat framgångsrikt i monté på sistone, men det är förstås svårt att säga hur han står sig för sulky. Det är i alla fall en trevlig häst att köra så jag hoppas att han ska kunna hävda sig.

Robin Johansson, Kanal 75

Fem tippar V75 tips lördag 27 oktober 2018

Här kommer Fem tippar V75 tips inför V75 lördag 27 oktober 2018. I veckans Fem tippar V75 får du 5st V75-system på 240 rader från fyra stycken travpersonligheter (kuskar, tränare eller andra experter) samt en gäst. Observera att om häst är fetmarkerad, så har kusken/tränaren tippat sin egen häst. Med Fem tippar så får du tidiga V75 tips och en tidig start inför att analysera veckans lopp.

Kommentera gärna själv vad du tycker om tipsen i fem tippar inför V75 lördag 27 oktober.

Klicka på bilden för att öppna upp den om du inte kan läsa hästarnas nr (gäller främst i mobilen).

Conny från Tyresö ensam med 7 rätt i VM i V75

Det är tapas på bordet och champagne i glasen när vi får tag i etappvinnaren av VM i V75 på lördagskvällen. Det firas efter spelsuccén på Örebrotravet.
– Jag följde tävlingarna på tv här hemma. Min fru kom hem efter fjärde loppet och då sa jag till henne att jag hade en bra känsla och då la vi in en champagne i frysen för kylning.
Björn Conny Söder, som har tilltalsnamnet Conny, blev alltså ensam att fixa 7 rätt på V75 av alla som deltar i VM i V75. Därmed vann han den femte etappen av sex och är klar för semifinal- och final-dagen i Stockholm lördagen 10 november.
– Det är sjukt. Man spelar bara för 96 spänn och sätter sjuan… Jag var med i flera andra större bolag nu när det var jackpot men på dem hade vi bara tre och fyra rätt.

”Köper torktumlare på måndag”
7 rätt betalde lite drygt 74 000 kronor.
– Jag fick exakt 80 264 kronor. Och sedan berättade Hans G Lindskog när han ringde att jag vann tio papp som etappvinnaere. Jag vann alltså över 90 000 i kväll. Det är det mest jag vunnit när jag spelat ensam.
– Det är ju inga pengar som förändrar livet, men vi har nyss flyttat och till exempel saknar vi en torktumlare, det är klart att jag köper en torktumlare på måndag, säger Conny Söder och skrattar.
54-åringen är både trav- och spelintresserad och 16.20 på lördagar, när V75 drar i gång, är helig tid.
– Ja , då sitter jag med ett A4-ark där jag skrivit upp alla system man är med på. Jag har varit intresserad och spelat på trav sedan jag var 18-20 år, med kompisar på jobbet, med min svärson och min svåger.

Jesper Arfvidsson i Lund leder tävlingen på 26 rätt. De nio personerna som är bäst i sammandraget efter sex omgångar är tillsammans med etappvinnarna klara för semifinal- och finaldagen i Stockholm lördagen 10 november.
Den fullständiga ställningen finns att se på atg.se/vmiv75.
Personen som slutligen blir världsmästare vinner 250 000 kronor. Andrapriset är 75 000 och tredjepriset 50 000.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75

V75: Jättetalang fixade första Svampen-segern för Båth

Då Global Adventure dragit nummer tolv ur spårtombolan såg det mörkt ut på förhand. Men Erik Adielsson lyckades hitta andra par utvändigt och sedan han rundat fram till positionen utvändigt om ledande Ultion Face knappa varvet från mål var Global Adventure starkast över upploppet.
– Han fick ett hyggligt styggt lopp men det var också vad jag var tvungen att ge honom för att kunna vinna, men han var fantastiskt alltså, berömde Erik Adielsson.
Precis som för Global Adventures tränare Svante Båth var det första segern i Svampen för Erik Adielsson.
– Det är jätteskoj att vinna det här loppet och det är också roligt att hästen fortfarande är obesegrad. Jag är full av beundran för den här hästen. Det känns som att han går framåt för varje lopp och det här är ännu ett bevis för Svantes och hela hans personals skicklighet. Det är otroligt tacksamt att sitta upp bakom såna här hästar.
Global Adventure tangerade löpningsrekordet 1.13,3 över 1 609 meter med bilstart och fick för segern 515 000 kronor. Efter fyra segrar på lika många försök ståtar han med 740 000 kronor på vinstkontot. Tvåa i loppet blev favoritspelade Belker som sköt till vasst den sista biten efter en slutkurva i tredjespår. Ultion Face höll till tredjeplatsen från ledningen.

Briljant gulddebut av höstens häst
Antonio Tabac
har utvecklats enormt sedan han kom till Gävletränaren Oskar Kylin-Blom i somras. Under hösten har hästen radat upp segrarna i V75 och när han nu gjorde gulddebut fortsatte triumftåget.
– Det är helt sjukt egentligen, sa Oskar Kylin-Blom efter att hans häst tagit ledningen, svarat ut storfavoriten Love Matters och sprintat undan före vrålspurtande Nadal Broline.
– Han kändes jäkligt fin i dag och när jag fick ledningen och höll ut Love Matters tänkte jag att vi testar. Jag ville inte ge bort loppet för jag litar mycket på min häst. Att han skulle vinna guld direkt hade jag kanske inte räknat med men i dag visade han att han matchar de här hästarna.
Med fem raka segrar i ryggen väntar härnäst ett nederländskt storlopp.
– Vi är faktiskt inbjudna till Prijs det Giganten så det är nästa mål. Jag har inte sagt det till någon före loppet men det kan jag berätta nu.
Prijs det Giganten med ett förstapris på cirka 300 000 kronor körs på Victoria Park i Wolvega 11 november.

Urladdning av Ural
Även Ural gav en riktig styrkedemonstration när han debuterade i bronsdivisionen. I jänkarvagn och barfota runt om för första gången stod han i en klass för sig från positionen utvändigt om ledaren. Redan på sista bortre långsidan pressade han sig till ledningen och sedan tågade han undan till överlägsen seger i bländande stil.
– Vilken häst jag har! Han är helt fantastiskt! Jag hoppas få åka ner till Frankrike och visa upp honom, sa hästens tränare Susanne Richter.
– Han räcker nog långt oavsett var han startar så länge det är på den här planeten, sa segerkusken Örjan Kihlström.
Susanne Richter, med endast tio hästar på träningslistan, nöjde sig inte heller med en V75-seger. I silverdivisionen gjorde M.T.Joinville som sin stallkamrat och mosade konkurrenterna den tunga vägen med Jorma Kontio i sulkyn.
– Det är inte sant! Jag är helt överlyckligt! Det är helt fantastiskt, en dubbel på V75! Jag fattar det inte, segerjublade den överlyckliga Rommeamatören.

Bra betalt för sju rätt
I klass II var skrällen Ricke huvudet högre än sin konkurrenter. Den femårige bjässen kördes offensivt från start av Örjan Kihlström och sedan han kommit till ledningen var segern aldrig i fara.
– Jag har aldrig varit i närheten av en V75-seger tidigare. Vilken känsla! sa hästens tränare Markus Hamberg.
I Calle Lindbloms lopp för ston vann Björn Goops storfavorit Valetta enkelt från ledningen och det avslutande klass I-försöket tog Timo Nurmos-tränade Lexington Hall och Jorma Kontio hem från ledningen. Det låg jackpotmiljoner i sjurättspotten och det gjorde att den inte allt för svårfunna raden betalade fina 74 058 kronor. Sex rätt delade ut 442 kronor och för fem rätt fick man 47 kronor.

Ola Johansson, Kanal 75

V75 tips Örebro lördag 20 oktober 2018

Här kommer V75 tips idag inför Örebro lördag 20 oktober 2018. Tipset levereras i form av ett V75-system med en total kostnad på 360kr. Grunden i systemet är att först välja två riktigt bra spikar och sedan bygga ut med fler hästar i de övriga loppen. I de mer osäkra loppen adderas extra hästar för att skapa en bra mix och öka vinstchanserna.

Kommentera gärna vilka hästar du spikar inför V75 på Örebro lördag 20 oktober 2018 eller dela med dig av dina bästa V75 tips.

V75 tips 2018-10-20
Avd. System  
1 6,4,5,7,10  
2 1 Valetta (Björn Goop) 
3 5,7  
4 2 Belker (Torbjörn Jansson) 
5 9,7,4  
6 5,4,11,2  
7 1,10,9,8,6,3  

Björnkollen V75-tips lördag 20 oktober 2018

Här kommer Björnkollen V75 med Björn Goop som delar med sig av sina bästa V75-tips inför loppen på lördag 20 oktober 2018. Inför nästan varje V75-omgång spelar han in det populära travprogrammet Björnkollen som sedan ses av runt 20.000 tittare. Vilket är ett väldigt bra betyg på att programmet är sevärt.
Kommentera gärna själv vad du tycker om Björns tips inför V75 lördag 20 oktober.

Inför V75/jackpot Örebro: Formhäst gåtans lösning?

Lördagens jackpotspäckade V75-omgång körs på Örebrotravet och en ensam vinnare med sju rätt kan bli 42 miljoner kronor rikare. Ett öppet klass I-lopp ska definitivt fördela alla miljoner i V75-epilogen och det är även det på pappret svåraste loppet för spelarna att lösa. De stora tipstidningarna Travronden och V75 Guiden streckar åtta respektive sju hästar i loppet, som också är den avdelning med störst spridning på V75-insatserna. Med andra ord har man som spelare en stor fördel gentemot kollektivet om man lyckas hittar loppets vinnare utan att offra så många streck. Kanske räcker det med ett?
– All Star har gjort väldigt fina lopp tre gånger i rad i V75. Jag är väldigt nöjd med hur han har gått och han känns fortsatt fin. Det är nästan så att han är lite piggare för dagen än vad han har varit tidigare, så jag tror att han kommer göra en liknande prestation igen, säger Peter G Norman.

Tål göra jobbet själv
Den sexårige valacken har avslutat mycket bra från köposition på slutet. Näst senast skrällvann han ett klass II-lopp efter en slutrunda i tredjespår och i finalen senast spurtade han mycket starkt som tvåa. Den här gången startar han med nummer nio bakom startbilen och lyckas han gå med i rygg på startsnabbe Lexington Hall från spår två kan han få en drömresa.
– Han sprang och kände sig för lite när han gick barfota runt om för första gången senast men nu har han provat det en gång och bör kunna öppna lite bättre och rygga tvåan ganska bra. På Örebro går starten ganska långt in på rakan också och det borde vara en fördel. Det bästa skulle vara om det blir bra tempo där framme, då borde vi kunna komma in i matchen, säger Peter G Norman.
Solvallatränaren tror emellertid inte att ett smörlopp med draghjälp fram till upploppet är nödvändig för att hans häst ska kunna vinna.  
– Jag tror att han tål att gå fram utvändigt och vinna på det sättet också. Han har gått rejäla slutvarv i tredjespår och klarat det bra och han har vunnit från dödens också, så ett sådant upplägg skulle han kunna klarar.
Peter G Norman gör resan till Örebro med en häst och det är ingen tvekan om att ribban är högt lagd.
– En andraplats skulle inte alls vara bra eftersom det är ett försök tidigt i V75-meetinget. Då är det svårt att kvala in till finalen med en andraplats och skulle han bli tvåa går han ur klassen, så vi kör helt klart för att vinna.

Ola Johansson, Kanal 75

Travsurr med Bo Eklöf och V75-tips lördag 20 oktober 2018

Här kommer Travsurr med Bo Eklöf som delar med sig av sina bästa V75-tips inför loppen på lördag 20 oktober 2018. Inför nästan varje V75-omgång spelar han in det populära travprogrammet Travsurr. Dock fungerar inte videon i alla webbläsare, men då kan se se den via denna sida.

Kommentera gärna själv vad du tycker om Bo Eklöfs V75-tips inför V75 lördag 20 oktober.

V75-system och V75-tips lördag 20 oktober 2018

Jonas Noreen och Eskil Hellberg bjuder i sin V75-podcast Systemet på en sammanfattning av den senaste informationen inför veckans omgång av V75 på lördag 20 oktober 2018. Lyssna på deras diskussioner och ta del av deras V75-system.

Utifrån deras systemförslag kan du sedan enkelt skapa ditt egna V75-system.

Kommentera gärna själv vad du tycker om Jonas och Eskils V75-tips inför V75 lördag 20 oktober.

Inför V75/jackpot Örebro: ”Om om…blir jag sjukt imponerad”

– Ja, det ska bli skönt att få åka ut och känna att han inte har några krav på sig den här gången.
Någonstans innerst inne finns väl segerförhoppningar ändå?
– Innerst inne, ja. Någon procent. Men jag har absolut inga krav på honom, det ska bara bli kul att se vad han kan göra mot de där hästarna. Skulle han göra det ändå och vinna gulddebuten blir jag sjukt imponerad!
Antonio Tabac har inte gått att stoppa i silverdivisionen och ofta tagit sina segrar den tunga vägen. 28 juli blev ni tvåa i Bollnäs, därefter fyra raka segrar i V75:s näst högsta klass silver. En prestation.
– Nu är det bara att hoppas att han ska få chansen att växa in i den högsta klassen. Tidsmässigt har han visat att han kan matcha de där men de har ju en helt annan hårdhet hästarna han möter på lördag. Hoppas att han är så pass bra att han gör ett bra lopp och tjänar en fin peng i alla fall.
Har tre veckors tävlingsuppehåll gjort gott?
– Det tror jag. Vi var och kollade upp hästen efter finalen och det fanns inte ett fel på han’. Efter veterinären fick han ta det lite lugnt ett tag. Nu tränar han precis som vanligt och känns jättefin alltså. Jag är kanonnöjd.
Love Matters, Nadal Broline, Volstead och I Love Paris är fyra av motståndarhästarna på lördag. Vad säger du om dem?
– Haha! Trots att det är sent på året är det fantastiska hästar han möter och det känns som att de har form allihop också. Loppet Nadal Broline gjorde senast från kön på Solvalla, nej det ska bara inte gå egentligen. Love Matters har otroligt fin form och en sådan som Volstead verkar aldrig tar slut heller. Jag har stor respekt för alla hästar men litar mycket på min häst också.
Taktiken är kanske svårare nu när du klivit upp i den högsta eliten med honom?
– Det får ge sig när bilen släpper. Det ska bli ett häftigt lopp i alla fall.
Är det något som inte tidigare sagts om den här hästen som du vill tillägga?
– Nej, jag tror inte det! Allt bra är väl sagt?

Mikael Wikner, Kanal 75