Inför V75 Jägersro Trav: Italienske hästen med ny finsk ägare

I höstas fick danske championtränaren Steen Juul förstärkning i stallet från Italien.
Nu sjuårige hingsten Turno di Azzurra kom från Erik Bondo och Pietro Gubellinis stall. En häst som tjänat drygt tre miljoner kronor och svarat för starka insatser men ännu är segerlös hos sin nye tränare som uteslutande matchat i Sverige.
Sex starter har det blivit för fuxen i regi Steen Juul.
Turno di Azzurra visade toppform i finalen av gulddivisionen på Solvalla senast där han tog sig förbi Nadal Broline sista biten efter att gått utvändigt om denne och endast var slagen av Jairo den gången.
Finske travprofilen Reima Kuisla fortsätter satsa. Kuisla, mest känd som ägaren till Etain Royal som länge var en av Europas bästa hästar, köpte hästen efter loppet.
– Jag äger hästen sedan en vecka tillbaka och naturligtvis har jag intresse av att se honom tävla här i Finland framöver och även i Sverige naturligtvis. Hästen har varit mycket bra och har utvecklats hos Steen Juul, säger Reima Kuisla.
Juul ska fortsätta träna hästen även om placeringen i Danmark kanske inte är den bästa enligt ägaren.
– Steen har tittat på några lopp på Vincennes och är intresserad av att starta där kanske redan i januari, säger Reima Kuisla, syftande på Prix de Luxembourg som körs dagen före Prix d’Amerique.

Finlandia-Ajo i maj?
Reima Kuisla bor i Seinäjoki och hoppas få visa upp nyförvärvet på hemmabanan och Seinäjoki Race i mitten av april.
– Kanske kan man tänka sig Finlandia-Ajo i maj och Kymi Grand Prix i mitten av juni också. Men allt sådant där blir en senare fråga. Hästen måste gå loppet nu på lördag och efter det får vi checka vad som kan bli aktuellt.
– Det är inte så viktigt att göra några ändringar när hästen går så här bra. Men förstås så skulle det vara bättre om hästen stod nära Stockholm eftersom jag bor i Finland, säger finländaren.

Slår inte Timone Ek?
Turno di Azzurra blir påpassad av spelarna i Arvid Stjernswärds Minne (V75-3) över kort distans. Timone Ek, en annan italiensk häst, gör första starten för Halmstadtränaren Jerry Riordan i loppet.
Timone Ek är aktuell för en start i Prix d’Amerique och Reima Kuisla håller den som stor favorit till segern på lördag.
– Jag tror att Timone Ek är den bästa hästen i loppet och en häst som också passar bättre över kort distans än min. Turno di Azzurra är nog bäst över medeldistans. Han är inte så snabb den första biten och då brukar det vara svårt på kort. Men jag hoppas att han tar en plats bland de tre i alla fall.
Jorma Kontio kör. Nordens segerrikaste kusk har kört Turno di Azzurra en gång tidigare och starten i ett lopp över kort distans på Jägersro i juli 2017 slutade med seger.
– Jag ville ha Jorma som kusk. Jorma är min vän och har kört mina bästa hästar i många, många år, säger Kuisla.
Turno di Azzurras största meriter så här långt är segrarna (försök och final) i Enigma Cup på Bjerke i juni 2017 med Örjan Kihlström i sulkyn. Samma höst var hästen tvåa i två heat av Åby Stora Pris, då med Erik Adielsson som kusk.

Mikael Wikner, Kanal 75

Senaste inlägg om resultat, tips och nyheter:

You can leave a response, or trackback from your own site.

Skriv en kommentar