Inför V75® (jackpot): Haapakangas hårding i hetluften

På lördag blir det extra drag på V75®.
En jackpot innebär att ATG uppskattar sjurättspotten på Solänget till 46 miljoner kronor.
I sista avdelningen dyker en nybliven lördagsprofil upp.
Tattoo Avenger var okänd för den svenska travpubliken då han i fjol hamnade i träning hos Mika Haapakangas.
Som fyraåring hade han tillhört de främsta i kullen i Finland, men femåringssäsongen blev totalt misslyckad med två knappa tusenlappar insprunget.
– Det var en hel del problem med honom från början. Hästen behövde mycket tid, både för att få upp självförtroendet och bygga upp sin kropp. Men nu har han blivit så bra som vi hoppades och jag är väldigt stolt att vi lyckats få till honom, berättar Veikko Haapakangas som förutom försteman i stallet även är skötare till Tattoo Avenger.
Hästen som under finalerna på Solvalla 25 september bjöd på en extraordinär prestation då han såg ut att galoppera bort alla chanser i sista sväng, men ändå kunde komma tillbaka och vinna enkelt.
– Det var helt enormt. Jag stod i svängen och såg precis vad som hände. Magnus (A Djuse) skulle rycka huvan, men hästen hade så mycket krafter kvar att han blev för pigg och slog ihop. Magnus är min bästa vän i Sverige, men jag hann bli väldigt sur på honom i någon sekund.
Någon sekund ja. Längre tid tog det inte för Djuse att få ner hästen i trav igen och när Tattoo Avenger fick ordning på benen blåste han ikapp och förbi i ett sällsynt häftigt upplopp.
– Det ska verkligen inte gå att vinna på det sättet. Men de hade kört alldeles för fort där framme och hästarna i täten var väldigt trötta. Samtidigt var Tattoo Avenger riktigt toppad den dagen, vi hade verkligen siktat mot finalerna och hatten av till pappa att han lyckades pricka formen perfekt.

”Ville att hästen skulle gå sig ordentligt trött”
Sättet man toppade formen på var nästan lika spektakulärt.
Efter att ha presenterat sig för lördagspubliken på allvar och skrällt till 22 gånger pengarna på Bergsåker i slutet av augusti togs Tattoo Avenger ut i försöket på Färjestad tre veckor senare.
Tanken var att ge hästen ett lopp i kroppen veckan innan finalerna på Solvalla, men det var verkligen inte någon humörhöjande smygare på innerspår som var planen.
– Vi ville att hästen skulle gå sig ordentligt trött. Det är då han är som bäst, veckan efter en riktig urblåsare. Det visar vilken hård häst han är, det är inte många som klarar det upplägget, förklarar Veikko Haapakangas.
Följden blev att Djuse svarade för en från sidan smått vansinnig styrning då han trots startgalopp vred på i fjärdespår redan 800 meter från mål, där Tattoo Avenger blev utsvarad till mål och fullföljde heroiskt som sexa, slagen med en dryg längd.
Sju dagar senare var han alltså redo för karriärens hittills främsta prestation – en prestation som fler än familjen Haapakangas lär minnas under lång tid.

Tränat i 1.05-fart
På lördag är det dags igen när Tattoo Avenger gör debut i bronsdivisionen, placerad som V75-7.
Och några sviter av de tuffa loppen verkar hästen inte lida av.
– Han fick vila en vecka efter loppet, men sedan tränade vi förra veckan och han har varit lika fin som vanligt, säger Haapakangas som precis varit ute och kört ”urblåsaren” som ska se till att formen sitter där igen.
Ett banjobb på Bergsåker under måndagen där Tattoo Avenger fick sparra Gogobet Sisu och Jason Web, två hästar som också åker med till Solänget, men ska tävla utanför V75.
– Vi körde som vi brukar göra i banjobben, 3 000 meter där första varvet går i 1.35-1.40-fart. Andra varvet i 1.30-1.35-fart. Sedan kör vi 1.30 innan hästarna får sträcka ut och springa så fort de kan sista 500. Tattoo fick ligga bakom de andra två, men var först i mål och sprang i 1.05-fart över upploppet. Det var ett riktigt bra jobb.
Men det innebär inte att man räknar med samma gnistrande form som på Solvalla.
– Nej, han kommer inte att vara så bra på lördag. Det håller inte att toppa hästarna på det sättet varje start. Jag bedömer att formen kommer att vara likvärdig med på Färjestad, men hoppas att det ska räcka långt det också.
Lördagens uppgift handlar om bakspår och debut över kort distans i Sverige.
– Hästen har jättefina hovar så han klarar att gå barfota igen och vi sparar ingenting i utrustningen heller, det blir precis som senast. Jag är säker på att han kommer att spurta vasst, men för att han ska vara segeraktuell krävs det att de kör lite för fort där framme. Precis som senast. Jag skulle inte råda någon att ta bort honom från kupongen, hästen är riktigt bra.
När ska han vara i toppform nästa gång?
– Förhoppningsvis till finalerna i slutet av november. Målet är att han ska kvala in dit på lördag, då krävs att han är sämst trea. Lyckas det kan vi ta det lugnt och börja sikta dit. Skulle det gå åt pipan på lördag får han förmodligen följa med på V75 nästa vecka och kvala in då istället, säger Veikko Haapakangas.

Robin Johansson, Kanal 75

Senaste inlägg om resultat, tips och nyheter:

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.