V75®: Succé när Gustav tackade för födelsedagspresenten

Gustav Johansson från Halmstad är en av landets mest lovande travkuskar
Under fjolåret körde han in över en miljon kronor.
Sedan ändrades reglerna. Spellagstiftningen skärptes och kuskar under 18 år fick inte längre köra i lopp där det anordnas spel.
Efter att mestadels ha stått vid sidan och tittat på under 2021 har kusktalangen haft myndighetsdagen i sikte för att få komma igång på allvar igen.
På söndagen fyllde han 18 år och hade då fått en styrning på V75 i present av några vänner till familjen.
Pappan Håkan B Johansson, banskötare på Halmstadtravet och en av Sveriges vassaste amatörkuskar, grät när sonen vann storloppet Kalmarsundsstayern över tre kilometer efter en perfekt styrning med Husse Boko.
– Att få köra V75 är ju det stort och jag vet hur mycket han har längtat. Att han nu får vinna med den här hästen…det går inte att beskriva hur glad jag är för hans skull, sa pappa Håkan B.
Sedan det nya reglementet för minderåriga kuskar infördes vid årsskiftet har några vänner till familjen klurat lite på en lämplig födelsedagspresent.
Calle och Catharina Johansson – amatörtränare och välkända Åbyprofiler – satte upp Gustav Johansson som kusk i Kalmarsundsstayern.

Smög med födelsedagspresenten
Det hade fått gå hur som helst bland proffsen med Husse Boko menade paret. Nu blev det full pott, succé och 100 000 kronor in till ägarfamiljen när Gustav Johansson kopplade grepp om händelserna på upploppet efter att ha serverat födelsedagspresenten en klassisk smygare över de tre kilometerna.
– Det är som en saga det här. Håkan är min bäste vän och vi har varit med från ponnytiden med den här grabben! sa Calle Johansson.
Det skreks och kramades. Många ögon var tårade.
Lugnast såg kusken Gustav Johansson ut att vara.
– Det är ju inte alla som får chans att köra V75 men jag hade tur att få en så här fin häst. Det är det överlägset största jag har vunnit. Jag siktar högt och vill bli en av de bästa och vill så klart hålla på med detta i framtiden, sa den färske 18-åringen.

1.09,1 av Cokstile
Elitloppsvinnaren från förra året Cokstile svarade för en svettig insats i Kalmarsundspokalen.
Jorma Kontio menade att han nog aldrig åkt så fort i en start med en häst. Cokstile kom i mål på ett nytt banrekord i Kalmar, 1.09,1 över 1640 meter auto.
Per Nordström utmanade storfavoriten rejält när bilen lämnade med nyförvärvet Harran Boko. Cokstile travade första halvvarvet på i underkant 1.06,0! Jorma Kontio kunde sedan sänka farten första varvet något och Cokstile var aldrig i närheten av förlust.
– Hästen var jättefin och lugn och stabil. Han kunde koppla av direkt så att jag kunde dra ner tempot till 1.08 första varvet. Jag ryckte norsken (huvudlaget) 200 kvar och han bara växlade tempo och var inte ens trött i mål, berömde Kontio hästen som tränas av italienaren Mattia Orlando.

Hevin Boko blev svaret
Stoeliten gjorde upp i Viola Silas lopp där Björn Goops Mellby Free spelades till jättefavorit.
Goops sjuåriga dam är en av landet bästa ston men med bara ett lopp i kroppen under året var Mellby Free inte som bäst vilket också tränaren varnade för under veckan.
Nu räckte det inte riktigt för denna 57-procentare (!) på V75. Mellby Free tog som väntat hand om ledningen. Tempot var inte så högt uppskruvat och Mika Forss tog chansen direkt och styrde fram utvändigt med Hevin Boko.
I början av upploppet stod det fortfarande och vägde. Hevin Boko var dock tapper på utsidan och sög sig närmare och klev förbi trettiotalet meter före linjen. Timo Nurmos tränar.
Timo Nurmos tränade även vinnaren av klass II-loppet. Carl Johan Jepson var favorit med Napoleon Cash och gjorde inga misstag. Titan Yoda närmade sig och var positiv tvåa i loppet.

Negativ trend för morsan
Mika Forss tog en dubbelseger på V75. I klass I-loppet var det emellertid tur med i bilden då Alessandro Gocciadoro-tränade Benedetto O.P. vann efter en utvändig resa.
I loppet visade Jerry Riordans fyraåriga Nouba Mom att hon är inne i en negativ trend. Stoet har mycket inombords men har nu strulat bort segern i två raka lopp. För tre veckor sedan klev stoet över i passgång och diskvalificerades för passgång som etta i mål på Vaggeryd.
I Kalmar på söndagen (klass I) var Nouba Mom på väg mot en övertygande seger efter en snabbstart till ledningen för Kevin Oscarsson men slog på en galopp 75 meter före mål.
Robert Bergh vann den häftiga och händelserika bronsdivisionen med Easy Cash där han länge satt fast i tredjepar utvändigt men Easy Cash kunde växla tempo på några steg och spurta ner tappre ledaren Laradja Vrijthout.
Zio Tom Jet gillar ledningen och Magnus A Djuse gjorde verkligen allt för att komma till den positionen i den inledande silverdivisionen och stannade där loppet ut med sexåringen som tränas av Jerry Riordan.
På V75 delade sju rätt ut 12 714 kronor den här fartiga midsommarsöndagen i Kalmar.

Mikael Wikner, Kanal 75

Senaste inlägg om resultat, tips och nyheter:

You can leave a response, or trackback from your own site.

Skriv en kommentar