V75®: Kallblodskung – 74 år ung

Han hade redan titeln som äldste kusk att vinna på V75®.
På lördagen satte Gunnar Melander ett ännu mer svårslaget rekord.
Att ta en dubbel som 74-åring.
Det började programenligt då Månlykke A.M. stod i en klass för sig i Nordgubbens Minne. Vägen underlättades av att värsta konkurrententen Tangen Haap galopperade direkt, varpå Melander bestämt styrde till ledningen och kontrollerade allt.
– Det är bra när man får köra sakta över lång distans. Han kändes jättefin och det blev lugnt, även om han nästan var lite bekväm sista biten, konstaterade Melander och förklarade vad som gör att sjuåringen kunnat axla sin pappa Månprinsen A.M.s mantel som landets kallblodskung.
– Man ser när man tar laktatvärden, att han kan gå på mycket högre puls än de andra hästarna utan att få mjölksyra. Han har kvalitéerna att bli lika bra, men Prinsen var en väldigt speciell häst. Han hade lite mer killerinstinkt och ville bara mörda konkurrenterna över upploppet. Månlykke är inte riktigt där ännu, förklarade Melander som nu siktar vidare mot start på Solvalla och sedan Jacob Meyers Pokallöp på Bjerke.
– Det är ju det mest anrika lopp som finns för kallblod, men anor från 1800-talet. Vi vann det med Prinsen och det vore roligt om vi kunde göra det igen.

”Körde som en klant”
En betydligt jobbigare väg till vinnarcirkeln fick Tekno Lynet som satte nosen först i Säterbests Minne efter att ha vandrat hela sista varvet i tredjespår utan rygg.
– Jag körde som en klant, det ska jag be om ursäkt för. Men jag hade en väldigt bra häst. Han har överraskat mig de senaste månaderna. Jag tänkte ge upp med honom, men nu är han riktigt bra, urskuldade sig Melander som fick frågan när han senast tog en dubbel på V75.
– Det var på 80-talet. Jag tror att det var med Nellatrix och Lorna N. Men då var det V65, berättade historiens äldste dubbelsegrare på V75 och avslöjade sitt knep när det gäller att ta sig an konkurrenter som i många fall inte ens var födda då.
– När jag får sätta mig sulkyn i lopp med sådana här sexsiffriga belopp, då går jag in i en bubbla och tänker att jag är 38 år och stark. Det var då jag var som allra bäst, när jag var 38.
Då var året 1985 och Gunnar Melander tog sitt första SM-guld för kallblod med Lapp Nils.
Hur många det blir med Månlykke A.M. och hur högt Melander kommer att sätta rekordribban för kommande generationers kuskar återstår att se.

Montékungen slog till i år igen
Att Mindyourvalue W.F. är Sveriges bästa häst under sadel har han visat under flera säsonger i Frankrike och senast i lördags i SM på Åby.
För sulky vinner han emellertid inte många lopp per år, men en plats där den åttafaldige miljonären trivs extra bra är uppenbarligen Solänget.
Fjolårssegern i Silverörnen försvarades nämligen med lätthet sedan Robert Bergh styrt till ledningen.
– Det var jätteroligt, just att han fungerade så bra bakom bilen och var startsnabb. Sedan höll han ordning på tempot själv, utan påmaningar, sade Bergh.
Storfavoriten Seismic Wave underpresterade däremot rejält och galopperade som trött och slagen in på upploppet.
– Han föll ihop i travet till slut och hade ingen bra dag. Det kändes ganska tidigt att det inte var rätt drag i honom, förklarade körande Örjan Kihlström.
Det var andra raka favoritfallet för Kihlström sedan Santos de Castella galopperat och öppnat fältet för dagens första knall, Anchor Man och Troels Andersen.

Mångmiljonbelopp till fem system
Och det skulle komma fler överraskningar. Magnus A Djuse förvandlade ytterspår bakom bilen till en perfekt smygare med treårige Simb Zacky, som gav sin tränare Fredrik Jonsson största segern i karriären och drog upp värdet på V75 till knappa 50 000 kronor inför de två avslutande avdelningarna.
Dessa skulle gå till Daniel Wäjersten, men inte med hästarna som tränaren själv eller spelarna trodde på. När Claudestine kastade in handduken från ledningen kunde Wäjersten titta ut och se Örjan Kihlström revanschera sig bakom Bowling El Mar.
Ännu mer snöplig var nog förlusten med Gooner som tidigt kopplade grepp utvändigt om ledaren, men fick se sig passerad av stallkamraten Xanthis de Roi och Mats E Djuse i de allra sista stegen.
Därmed drog utdelningen i höjden och stannade på 9 354 556 kronor för sju rätt.
Fem system hittade rätt och belönades med mellan 9,5 och 10,7 miljoner.

Robin Johansson, Kanal 75

Nu finns alla start- och resultatlistor på en ny webbsida. Du hittar den här https://print.atg.se
Nyheter, reportage och andra texter kommer fortsatt att finnas här på Kanal75.se men start- och resultatlistor försvinner inom kort.
Om ni sökt och inte fått inloggningsuppgifter till nya sidan för start- och resultatlistor skickade till er under vecka 41 så ber vi er kontakta er avtalsansvariga eller startlistor@atg.se.”

All entries and results are now available on a new website. You can find it here
https://print.atg.se.
News, articles and other texts will still be available here on Kanal75.se but entries and results will disappear shortly.
If you have applied for and have not received a login to the new website for entries and results sent to you during week 41, we ask you to contact your contract manager or to startlistor@atg.se

Senaste inlägg om resultat, tips och nyheter:

You can leave a response, or trackback from your own site.

Skriv en kommentar