V75: Familjelycka i Kriteriet – när Bäcklös Uriel skällvann

Det var mycket känslor och glädjescener i vinnarcirkeln på Dannero efter Kallblodskriteriet. Den treårige hingsten Bäcklös Uriel stod som segrare i det klassiska loppet och det var en riktig familjetriumf. Hästen tränas Nicklas Blom som äger och har fött upp honom tillsammans med sambon Kristin Persson. Vid försökssegern var det Oskar Kylin-Blom som skötte tömmarna men i dag fick brodern Wiktor Kylin-Blom chansen.
– Oskar kvalade in hästen när jag var avstängd och nu hade jag en jäkla tur att han var avstängd och jag fick köra, sa Wiktor och skrattade.

Stökig inledning och en tät slutstrid
Det blev ett händelserikt lopp och en stökig inledning som utmynnade i en tät slutstrid. Storfavoriten Grisle Odin G.L. fick en jobbig inledning från spår åtta bakom bilen och blev utsvarvad i tredjespår första varvet. Öystein Tjomsland hittade sedan ner i andra par utvändigt men kunde aldrig hota om segern när han vreds ut till anfall in på upploppet. Istället var det två unga kuskar som gjorde upp, Wiktor Kylin-Blom bakom Bäcklös Uriel och Rikard N Skoglund bakom Jan-Olov Persson-tränade jätteskrällen Byske Philip. Den sistnämnde närmade sig hastigt den sista biten men mållinjen räddade Bäcklös Uriel som höll undan precis. Segertiden 1.25,6 är nytt svenskt rekord för treåriga kallblodiga hingstar och valacker.
– Det var häftigt. Även om jag tyckte att vi höll undan så ville jag ändå höra att dom ropade ut det. Jag hade bra koll på att favoriten blev hängande och sedan kom han igen och då tänkte jag att är han fortfarande hängande. Jag trodde att han hade kommit ner någonstans. I övrigt så blev det som jag hade hoppats, sa Wiktor Kylin-Blom.

Tjomsland föll tungt – igen
För Öystein Tjomsland har det varit en jobbig vecka då han i onsdags brände med megafavoriten Nordsjö Odin som galopperade i en klar ledning in på upploppet i V86. Nu hamnade han rejält på vingel från spår åtta (ett spår som han sensationellt tog efter att ha fått välja spår först till finalen) och inledde första varvet i tredjespår. Det blev helt enkelt för jobbigt för storfavoriten som blev trea.
– Det blev fel och nästa gång får jag ta ett bättre spår. Klart att vi stod lång ute men det valde jag ju själv. Den som vann var väldigt bra och det blev en rask avslutning i 1.20-fart. Jag hade hoppats komma fram till dödens och kört på styrka men när Kalmar galopperade så blev det en öppning för tian och då blev det problem. Jag hade nog ändå inte slagit vinnaren. Den var för snabb, sa Öystein Tjomsland.

Guli Anna vinnare i dramatiskt Kriteriestoet
Kriteriestoet blev även det ett händelserikt och dramatiskt lopp. Först blev andrahandsfavoriten Alfa Lina överrumplad i ledningen av utvändige Vinnas Titania där Rikard Skoglund gjorde en kupp och körde till ledningen. Sedan kom favoriten Nordli Alma och Jomar Blekkan fram utvändigt och var på väg att ta över ledningen varvet kvar när hon tappade travet och galopperade. Hästen bröt ut och störde Alfa Lina som kom farande utvändigt och ekipagen krokade ihop med sina sulkyhjul. Båda hästarna fick därmed sina chanser spolierade. Då körde Stefan Johansson till istället efter att han gett sin Guli Anna en fin ryggresa i draget. Guli Anna kördes till ledningen och blev sedan utmanad in på upploppet av Brenne Berna som kom farande hastigt för Öystein Tjomsland. Men Guld Anna bara svarade och gav Stefan Johansson hans största seger som kusk och tränare. Förstapriset var 350 000 kronor.
– Jag är väldigt glad och inte så överraskad. Jag visste att jag inte bara kan köra i dödens som i försöket för då räcker hon inte men i vettiga ryggar trodde jag på bra chans. Jag såg att de krokade ihop och försvann och då tänkte jag att då måste jag köra. Det var otur för dem och tur för mig, sa Stefan Johansson.

Populär hemmaseger inledde
Det blev en populär hemmaseger i V75-inledningen när Ingvar Nyberg vann med Elisabeth Lundholm-tränade Everest Sisu. Hästen svarade för en riktigt rejäl insats när han krossade konkurrenterna den tunga vägen. Han pressade ledande Global Upfront sönder och samman och tog över ledningen dryga halvvarvet kvar. Sedan gled hästen ifrån till en smått överlägsen seger.
– Han var grymt bra i dag men blev otroligt flegmatisk sista trehundra och bara fällde fram öronen. Trött var han inte, sa Ingvar Nyberg som därmed tog sin 23:e kuskseger i år.
I V75-3 blev det en dubbelseger för Stefan Arvidsson när favoriten Lyckans Star vann för Ulf Ohlsson och stallkamraten Holens Aquavit var tvåa. Lyckans Star fick tåga i tredjespår på slutvarvet men plockade ändå ner ledande Holens Aquavit mitt på upploppet.

Elian Webb runt om
I det klassiska Svensk Travsports Guldtäcke, V75-6, blev det seger för Järvsö Fux, tränad av Jan-Olov Persson och körd av Örjan Kihlström. Hästen öppnade bra från sina 20 meters tillägg i det här handicap-loppet och när ledaren galopperade halvvarvet kvar tog Järvsö Fux över täten. Travet var inte det bästa till slut och Örjan Kihlström fick sitta och bära honom in i mål. Krafter fanns det i alla fall så att det räckte för seger och 150 000 kronor i förstapris.
Frida Zonett är fortfarande obesegrad efter två starter för sin nye tränare Daniel Wäjersten och hon vann enkelt försöket i Diamantstoet, tillika V75-5, för Jorma Kontio.
Nordens segerrikaste kusk avslutade även V75-omgången med Elian Webb. Den Katja Melkko-tränade elitloppshästen tog direkt hand om ledningen och fick efter en 1.09-öppning första femhundra metrarna dämpa tempot till 1.14 första varvet. Elian Web hade sedan inga problem att hålla undan i en snabb avslutning med det norska huvudlaget oryckt. Hårt betrodda Muscle Hustle galopperade i första kurvan utvändigt om ledaren.
Sju rätt på V75 gav 1 150 513 kronor.

Michael Carlsson, Kanal 75

Senaste inlägg om resultat, tips och nyheter:

You can leave a response, or trackback from your own site.

Skriv en kommentar