Utrustning / utrustningsändringar

Utrustning i travet och utrustningsändringar
Som alla säkert hört talas om ändrar kusken ibland på travhästens utselning. Denna lilla utrustningsändring bör man vara väldigt observant på. T.ex. kan en häst som tidigare visat väldigt dålig vilja i slutstriderna, plötsligt bli som en tiger över upploppet till följd av relativt små åtgärder. Man kan t.ex. sätta på ett nytt bett på hästen, man kan plocka av skorna fram eller bak, eller om banunderlaget tillåter plocka bort samtliga skor och köra hästen barfota. Denna åtgärd kan för vissa hästar betyda väldigt mycket.

Det laboreras med hel- och halvstängda huvudlag. Man talar ibland även om den s.k. ’norska gasen’ som blivit ett alltmer vanligt knep att väcka lite halvsega hästar till liv igen. Genom att använda olika huvudlag på hästen begränsar man på så sätt hästens förmåga att kunna se någonting på sidorna. Detta gör ibland hästen mer skärpt och koncentrerad på banan.

En del osäkra hästar som gärna galopperar kan också vara hjälpta av att man ’dövar’ hästen. Därigenom hör de inte så mycket andra ljud som kan verka störande för hästen. Att döva vissa hästar med bomull i öronen fram till upploppet och sedan när upploppet nalkas drar man ur tussarna med en lina, kan också betyda att hästen tar i lite extra över upploppet.