Övriga travkommentarer

Ytterligare en gång bör poängteras betydelsen av att få ’spets’ i loppet! Det är ju som bekant idag så oerhört täta och jämna lopp att ledningen i loppet har blivit guld värd, speciellt i Gulddivisionen. Vissa omgångar på V75 vinns ibland tre, fyra, fem eller t.o.m. alla sju loppen av den som får täten. Ledningen är kortaste vägen till mål…

Om favoriten förlorar…
En häst som varit favorit i föregående start och där förlorat, är ett mycket bra spelobjekt i nästa start. Tre gånger av fem vinner hästen nästa gång i stället. De hästar som normalt bara fungerar på kort distans, 1640 meter, men plötsligt även går bra tider på medel och kanske rent av på 2640 m. En sådan häst har då garanterat toppform och en sådan häst bör man alltid se upp med oavsett distans eller utgångsläge. Ta inte med för många favoriter. Tänk på att favoriten bara vinner i vart tredje lopp i genomsnitt. I var tredje omgång i snitt på V75, så ger 7 rätt över 100.000 kronor.

Spikar hittar man nog lättast bland de absoluta elithästarna. I de högre divisionerna är hästarna stabilare och mer pålitliga som spikar.

Hästar som gjort tävlingsuppehåll
Var försiktig med hästar som inte startat på 5 veckor eller mer. Dom behöver ofta ett lopp i kroppen. När det gäller riktiga klasshästar som möter relativt billigt motstånd spelar detta faktum ingen större roll. Men annars när det är jämna hästar som möts (t.ex i V75) är detta en mycket viktig faktor att tänka på.
Vid flera månaders frånvaro från tävlingsbanan kan det ofta behövas flera lopp för att upprätta tävlingstempo i hästen. Var även försiktig med hästar som genomgått vaccinering, avmaskning eller annan sjukdom och därför stått över träning. Sådana saker sätter i regel ned hästens kapacitet ett tag efter själva behandlingen.