Kusken

Kuskens betydelse
Kuskens betydelse i trav är mycket stor. Se även Hussey´s tio travregler. En bra kusk kännetecknas av att han känner till de övriga hästarnas kapacitet i de lopp han kör i. Att rätt kunna bedöma tempot i loppen är också någonting som de bästa kuskarna är duktiga på. De kuskar som kör bra tippar oftast bra. Samspelet mellan kusk och häst är också väldigt viktigt. Kolla upp om kusken kört hästen tidigare eller inte.

De tio bästa kuskarna vinner mer än 50% av alla lopp inom V75 (rikstoton). Det säger mycket om kuskens betydelse i travlopp…

Det kan vara en liten nackdel om en ny kusk aldrig kört hästen tidigare. Speciellt om hästen är lite knepig och svårkörd av sig. Ibland kan dock kusk/tränarbyte göra underverk för vissa hästar. Många proffessionella travtränare har egna travsidor på nätet där man ger egna ”stalltips”. Det kan vara en god idé att titta till dessa sidor då och då.

Miljöombyte
Att komma till en helt ny miljö, vara tillsammans med andra hästar m.m. kan ibland betyda mycket för hästen. Var mycket observant på om hästen tidigare körts av en amatör och hästen nu istället ska köras av en professionell kusk. Detta kan betyda enormt mycket. Det är stor skillnad mellan amatörkuskar och proffs. Kombinationen amatörtränad häst och professionell kusk kan vara en väldigt bra kombination. Amatörtränade hästar är ofta mycket starka och vältränade hästar i och med att han/hon kanske bara har en häst och kan ägna mycket tid till träning åt sin enda häst.

En skicklig kusk
Den skicklige kusken har rutinen och kylan i stressiga och känsliga situationer. Arne Bårman berättar, att han en gång var på väg att vinna en stor slant på V5 på Solvalla. Han hade många streck kvar i sista loppet. En 20-oddsare hade ledningen när fältet gick in i sista sväng. Storfavoriten satt fast i rygg på ledaren. Plötsligt fick ledarhästen körorder av sin orutinerade körsven. Luckan uppenbarade sig, och favoriten kunde gå fram till seger. Bårman fick nöja sig med 8 000 kronor i stället för 50 000 kronor.

Vad säger kuskarna
Kuskarna har ofta väldigt klart för sig hästens chans i loppet. Att läsa kuskintervjuerna noggrant är mycket viktigt och värdefullt. Tidningarna kan t ex döma ut hästen medan kusken varnar för att hästen kan överraska om allting stämmer.

Lägg också märke till om en duktig kusk säger att han har bra chans att vinna loppet. Ca 8 gånger av 10 visar det sig att kusken hade rätt. Det lönar sig verkligen att läsa och lyssna till allt som kuskarna har att säga före en tävling. Men kom även ihåg, att vissa kuskar alltid tror på ”vinstchans” och haussar sina hästar…

Stalltips…
Säkra ”stalltips” skall alltid tas med en ordentlig nypa salt, enligt Arne Bårman, spelarproffs från Sundsvall. Behandla alltid stalltips med stor skepsis. En vaken spelare behöver inga stalltips. Stallkillarna tror alltför mycket på sina egna passhästar. Hästägare är optimistiska och enögda och ser bara sina egna hästar som kommer ut till start.