Travprofilernas order till kollegorna: ”Testa er”

Prostatacancer är Sveriges vanligaste cancerform som årligen uppmärksammas extra mycket via Mustaschkampen. Cirka 10 000 män får diagnosen varje år. En av dem är travtränaren Per Lennartsson som fick beskedet 2020. I år fick Svante Båth samma diagnos.
– Jag hade inga symtom alls när jag tog testet, det var bara en ingivelse jag fick efter att min pappa Rolf avlidit i en annan cancerform, säger Lennartsson.
Prostatacancer är ovanligt hos män under 50 år, snittåldern vid diagnos är 70 år. Man vet inte varför cancern uppstår men det är konstaterat att en viss ärftlighet förekommer.
– Alla som fyllt 50 ska testa sig, konstaterar Lennartsson. Och om sjukdomen finns nära i släkten bör man göra det redan från 45 års ålder.
PSA-testet är ett enkelt blodprov som gör att man kan upptäcka sjukdomen långt innan symtom uppstår. Ett förhöjt värde är dock inte lika med cancer, det kan bero på många orsaker: förstorad prostata eller en infektion till exempel. Men det kan också bero på cancer. Därför är testet så viktigt.

”Hälsan går alltid först”
Svante Båth opererades efter Elitloppet i år.
– Det jobbigaste var att efter det vänta på beskedet om cancern hade spridit sig eller ej, säger han.
Liksom Lennartsson uppmanar han alla män som närmar sig 50 år att testa sig och att sedan göra det regelbundet.
– Jag gjorde det vid 50 och allt var frid och fröjd. Sen tänkte jag inte mer på det och först vid ett allmänt hälsotest i år tog jag det igen. Det skulle vara bra om det infördes screening så att man via en kallelse blev påmind om vikten av att testa sig, säger han.
Att ha en kollega att bolla med har varit ovärderligt för Båth.
– Jag och Per har ju samma jobb så hans råd var viktiga. Hur tidigt kan man köra häst igen, vad bör man tänka på, han hade svar på mina frågor och funderingar.
Båda tror att eftersom travbranschen består av egenföretagare så är det lätt att man försakar sin egen hälsa, det är så mycket annat som tar fokus och går före.
– Hälsan går alltid först. Den friske har tusen önskningar, den sjuke bara en, säger Båth.
För Lennartsson är det stora saker på gång framöver. Stallet flyter på fint, tankar finns på en utlandsflytt i framtiden och framför allt så ska han i mars bli pappa för fjärde gången.
– Det ska bli jättehäftigt. Att gå igenom vaknätter och sömnbrist igen skrämmer mig inte. Jag har löpskalle och viker inte ned mig, säger han med ett skratt.

ATG är huvudsamarbetspartner till Prostatacancerförbundet och tillsammans med Svensk Travsport stöttar man insamlingen via bland annat en travbaneutmaning.
Läs mer: Insamling mustaschkampen
https://insamling.prostatacancerforbundet.se/teams/atg-och-sveriges-travbanor 

Åsa Elmroth

Nu finns alla start- och resultatlistor på en ny webbsida. Du hittar den här https://print.atg.se
Nyheter, reportage och andra texter kommer fortsatt att finnas här på Kanal75.se men start- och resultatlistor försvinner inom kort.
Om ni sökt och inte fått inloggningsuppgifter till nya sidan för start- och resultatlistor skickade till er under vecka 41 så ber vi er kontakta er avtalsansvariga eller startlistor@atg.se.”

All entries and results are now available on a new website. You can find it here
https://print.atg.se.
News, articles and other texts will still be available here on Kanal75.se but entries and results will disappear shortly.
If you have applied for and have not received a login to the new website for entries and results sent to you during week 41, we ask you to contact your contract manager or to startlistor@atg.se

Senaste inlägg om resultat, tips och nyheter:

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.