Tillbaka på tronen men nobbar Elitloppet

I Elitloppet avgörs mycket redan i spårlottningen.
Så blev även fallet i årets upplaga av Australiens största travlopp Great Southern Star på Tabcorp Park i Melton, fyra mil utanför Melbourne.
Hemmafavoriten Tornado Valley drog spår 3 bakom startbilen, med värsta konkurrenten Oscar Bonavena direkt utvändigt och flera av de övriga förhandsfavoriterna från bakspår.
Därmed gick spekulationerna i att Tornado Valley skulle nå sin favoritposition i front och bli svårpasserad.
Det var precis vad som hände.
Kate Gath kontrollerade första halvan av loppet i lågt tempo innan nya zeeländske unghäststjärnan Oscar Bonavena kastades loss kön och bjöd på en stenhård tryckare på sista bortre långsidan.
Den speedrushen i 1.09-fart i 400 meter satte sig i benen på båda hästarna.
Oscar Bonavena kastade in handduken i slutsvängen medan Tornado Valley fick ta fram sina sista krafter när skuggande stoet Red Hot Tooth kom loss via open stretch med en ettrig spurt.
En titt på målfotot visade att den åttaårige hemmafavoriten hade försvarat sig med minsta möjliga marginal.
– En fantastisk häst som betytt så mycket för oss. Han skulle ha vunnit det här loppet i fjol, nu fick vi revansch, jublade segerkusken Kate Gath som emellertid inte var hundraprocentigt nöjd med prestationen:
– Han blir inte yngre, det märks. Idag var han väldigt bekväm, vilket var bra när vi skulle sänka farten, men jag hade gärna sett att han varit lite mer skärpt till slut. Jag trodde att vi åkte dit på linjen, men han vägrar att förlora när han kommer först. Vi får nog prova honom med halvstängt huvudlag nästa gång.

Klarar inte att resa till Solvalla
För ett år sedan var Tornado Valley hästen på allas läppar i Oceanien när han radade upp nio raka segrar mellan oktober och februari och i princip hade en elitloppsinbjudan på fickan.
Segerraden innefattade emellertid inte Great Southern Star där hästen fick strykas som storfavorit.
– Det var tungt när jag tvingades stryka honom samma kväll som loppet. Därför känns det extra bra att han fick vinna idag. Han har gått i ledningen 18 gånger och vunnit alla 18, det visar vilken otrolig kämpe han är, sade tränaren Andy Gath som emellertid inte har några som helst planer på att komma till Sverige i maj.
Faktum är att Tornado Valley blivit så svår att resa med att han förmodligen enbart kommer att matchas på grannbanorna framöver.
– Vi skulle gärna åka till Nya Zeeland och visa upp honom, men det går tyvärr inte. Förra starten i Ballarat var bara en timmes resa med bil, men det gillade han inte alls. Så vi siktar på de stora loppen här hemma. Förra säsongen gjorde han bara tolv starter och vann elva, det lär bli liknande matchning i år, berättade Andy Gath.

Ingen lycka för Dance Craze
Den häst som nämnts som en tänkbar elitloppsrepresentant i år är Dance Craze.
Det spurtstarka stoet vann Great Southern Star i fjol och hade startat säsongen i fin stil med tre segrar på fem starter, men fick denna gång nöja sig med sjättepriset efter att ha travat en stor del av loppet utan draghjälp i andraspår.
Segertiden för Tornado Valley blev 1.15,3/2 760 meter autostart och förstapriset motsvarade nästan en miljon kronor.

Robin Johansson, Kanal 75

Senaste inlägg om resultat, tips och nyheter:

You can leave a response, or trackback from your own site.

Skriv en kommentar