Svanstedt kung på världsrekordbanan

Första drabbningen efter Hambletonian-helgen var temat för tävlingarna som kördes natten mot söndagen svensk tid på den snabba tusenmetersbanan i Pennsylvania – platsen där Åke Svanstedt för nio år sedan körde travsportens absoluta världsrekord på 1.07,7/1 609 meter autostart med svenskfödde Sebastian K.
Några sådana farter bjöds inte den här gången, men efter att ha satt tonen i dagens inledande lopp med svenskfödda Pure Hope följde Svanstedt upp med att sätta dit Southwind Tyrion i inbjudningsloppet för den äldre eliten uppkallat efter hans tidigare stjärna. Taktiken som skulle bli ett tema under tävlingarna var att släppa ledningen till värste konkurrenten Hillexotic för att enkelt speeda förbi över upploppet på 1.08,9/1 609 meter autostart – kvällens snabbaste tid bland travarna.
Därmed stoltserar den sparsamt matchade svenskägde femåringen med 11 segrar på 19 starter.

Vann storloppen via open stretch
I Delmonica Hanover för de treåriga stona handlade det om revanschmöte mellan Marcus Melanders Heaven Hanover och Svanstedts Bond, etta och tvåa i Hambletonian Oaks.
Bond drog sin vana trogen till front, men även här valde Svanstedt att överlåta kommandot till sin värsta konkurrent.
Det utmynnade i en rafflande speedduell där Bond lyckade slugga sig förbi via open stretch i de sista stegen före mål.
– Det var en bra häst som kom utvändigt, då tyckte jag att det var passande att släppa och sitta bakom den. Jag körde henne dåligt två gånger, men nu har jag kört bättre de två senaste loppen och då har hon varit bra, konstaterade Svanstedt om stoet som vunnit 11 av 16 starter och hastigt närmar sig titeln dollarmiljonärska.
Lika spikrak har inte karriären varit för jämnårige Up Your Deo som inte vann ett enda lopp som tvååring, men under sommaren klivit fram som en av kullens bästa hästar och närmast kom från en tredjeplats i Hambletonian.
Nu kom säsongens andra miljonseger sedan Svanstedt upprepat segerreceptet att släppa ledningen, i detta fall till Celebrity Bambino, och sedan visslat förbi i smått överlägsen stil via open strech.
Marcus Melanders Kilmister spurtade in som tvåa knappt före Svanstedts Kierkegaard K.
Melanders Hambletonian-tvåa Oh Well galopperade på väg mot ledningen i första sväng.
Segertiden för Up Your Deo blev 1.10,0 och belöningen drygt 1,5 miljoner kronor.

Robin Johansson, Kanal 75

Senaste inlägg om resultat, tips och nyheter:

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.