Så minns vi Järvsöfaks: Utanför banan

Han har inte bara haft en tävlings- och avelskarriär som saknar motstycke. Förutom alla historiska avtryck på tävlingsbanan och i aveln finns det en rad minnesvärda händelser som Järvsöfaks har varit med om. Det har handlat om allt ifrån att framträda i Globen i samband med Stockholm International Horse Show, han har som första travhäst varit med i den Beridna Högvakten på Kungliga slottet i Stockholm, han har deltagit på restaurang Rondo i Göteborg i samband med Hästgalan, han har tävlat mot skiddrottningen Charlotte Kalla, tagit en motionsrunda framför Eiffeltornet i Paris, varit med i Kanal 5:s talkshow Breaking News med Filip och Fredrik, haft hedersuppdrag som att köra brudpar (bland annat när Jan-Olov Persson gifte sig med sin Lotta), och även defilera med Prins Daniel och Kronprinsessan Victoria runt i Gävletravet i samband med den första upplagan av Prins Daniels lopp. Samt mycket mer som går att läsa längre ner i förteckningen av vad Kallblodskungen har varit med om. Inte undra på att Järvsöfaks har både blivit utsedd till Travets Hedersambassadör, och tagit plats i Hall of Fame, travets storheter på Nordiska Travmuseet i Årjäng.
Det har även skrivits en bok om Järvsöfaks och han har fått en dokumentär gjord om sig i TV4 samt en egen väg uppkallad efter sig i Hudiksvall.

Minnesvärda händelser
Här följer ett axplock av det som Järvsöfaks uträttade vid sidan av banan. Man kan lugnt säga att ”Faksen” var synnerligen socialt begåvad – och har varit med om det mesta.
– 2002 var Järvsöfaks tillsammans med Victory Tilly med i Globen hyllades inför en fullsatt publik i samband med Stockholm International Horse Show.
– 2005 utkom boken ”Järvsöfaks – Sagan om kallblodskungen”, skriven av Robert Okpu.
– 2007 var Järvsöfaks med som första travhäst i den Beridna Högvakten på Kungliga slottet i Stockholm.
– 2009 gästade Järvsöfaks Paris och fick stående ovationer på Vincennes när han visade upp sig och ledde defileringen till kallblodsloppet. Tidigare på dagen hade han tagit sig en motionstur utanför Eiffeltornet och låtit sig fotograferas inne i Paris.
– 2010 fick kallblodskungen sätta sitt hovavtryck i Walk of Fame på Liseberg.
– 2010 sändes dokumentären ”Drömmen om Järvsöfaks” i TV4.
– 2010 fick Järvsöfaks en egen väg uppkallad efter sig i Hudiksvall.
– 2010 utsågs Järvsöfaks till Travets hedersambassadör.
– 2010 överraskade många när han gästade restaurang Rondo i Göteborg i samband med Hästgalan och fick stående ovationer när han blev utsedd till Årets kallblod för tolfte gången.
– 2010 tävlade i ett mästarmöte med skiddrottningen Charlotte Kalla i Hudiksvall under festivalen Snösväng. I en duell över 100 meter hann ”Faksen” fram till seger precis på mållinjen.
– 2011 fick hedersuppdraget att defilera med Prins Daniel och Kronprinsessan Victoria på Gävletravet i samband med första upplagan av Prins Daniels lopp.
– 2013 blev Järvsöfaks invald i Hall of Fame – travets storheter på Nordiska travmuseet i Årjäng.
– 2014 fick han en egen stjärna i Glada Hudik Walk of Fame. Idag 96-åriga Viola Falk tatuerade då in hästens namn på överarmen när hon fyllde 90 år.
– 2014 blev Järvsöfaks staty av konstnären Sören Jonsson, vars verk är gjord i metallnät och betong och väger 200 kilo.
– 2018 medverkade stjärnhästen hos Filip & Fredrik i Breaking News i Kanal 5 där han dök upp i studion.

Kanal 75

Senaste inlägg om resultat, tips och nyheter:

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.