Nurmonen på ny PR-runda i Sverige

Iikka Nurmonen – framgångsrik kusk i Finland – blev känd för den breda travpubliken i Sverige sommaren 2017 då han skrällde i Åby Stora Pris med hästen Midnight Hour.
Next Direction – tränad av uppfödaren och ägaren Timo Hulkkonen – är en annan häst som förknippas med finländaren. I Elitloppet 2019 blev det en femteplats bakom franske Dijon. Next Direction vann även Guldbjörken på Umåker 2020.
Iikka Nurmonen och hans sambo Jenni Tuokko hyrde våren 2020 in sig på Berga Gård i Eskilstuna. Sedan årsskiftet är paret tillbaka i Sverige igen för sin andra vända med filialverksamhet på gården Håkan ”Hockey” Eriksson ägde när han var aktiv.
I fjol hade man uppehåll med filialverksameten. 2022 har tränarparet snabbt blivit varma i kläderna med en seger med sexårige Ilos Sansibar några dagar in på det nya året och en tredjeplats i klass I på Gävletravet förra lördagen.
På fredagskvällen blev det en stalldubbel i V64 i Örebro där Iikka Nurmonen vann båda Dagens Dubbel-loppen med Bismarck Comery och Amazing Warrior.
Hästarna svarade för fina prestationer. Åttaårige valacken Amazing Warrior såg bäst ut och klev över miljonen intjänat vid segern.

”Planen är V75”
Jenni Tuokko – sambo med Iikka Nurmonen – hoppas att hästen kan göra fin reklam för stallet i V75 framöver.
– Amazing Warrior är den bäste vi har i stallet just nu. Hästen har hög kapacitet men har haft ganska mycket problem hela tiden och har inte startat så ofta. Det har handlat om småproblem som återkommit men nu är han fin och tränar mycket bra. Planen är i alla fall att starta på V75, säger Jenni Tuokko.
Det svenska licenssystemet tillåter filialverksamhet i sammanlagt ett år. Efter våren på Berga Gård måste det alltså bli svensk proffslicens nästa gång om Iikka Nurmonen väljer att återvända till Sverige.
– Vi trivs mycket bra i Eskilstuna och måste fundera hur vi ska göra eftersom vi även har det bra i Finland. Iikka kör många hästar i Finland. Han är på topp tio över kuskarna som vinner flest lopp hemma så det är viktigt att vara med i loppen där i sommar för att inte bli bortglömd. Vi hyr stall i Lahti, säger tränarsambon.

20 hästar i stallet
Paret hade med sig tolv hästar till Sundbyholmstravet och har fått in sex nya i träning.
– Vi har runt 20 hästar nu på Berga gård. Förutom Amazing Warrior och Bismarck Comery som vann i fredags, hoppas vi också mycket på Ilos Sansibar som är en mycket bra häst som var trea i V75 senast, säger Jenni Tuokko.

Mikael Wikner, Kanal 75

Nu finns alla start- och resultatlistor på https://print.atg.se.
Frågor kontakta startlistor@atg.se.

Senaste inlägg om resultat, tips och nyheter:

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.