Malmqvists grålla med i Elitloppet nästa år?

Det var som vanligt mycket pengar att tjäna för de tre- och fyraåriga hästarna i ramloppen under svensk travsports största dag på söndagen.
Söndagens nionde lopp – Fyraåringseliten för ston – var ett av de mindre loppen sett till förstapriset 300 000 kronor. Men likväl blev det en av dagens stora sportsliga begivenheter.
Tomas Malmqvist har satsat på Frankrike under många år och har 70 hästar i sina franska stallar och 25 hemma på Jägersro.
Hästen som fått de största rubrikerna det senaste året är Jazzy Perinne – i fjol Frankrikes bästa treåriga sto.
Jazzy Perrinne har inte varit lika bra i år och kanske har ledsnat på den stora banan i Paris. Nu fick hon prova att tävla i Sverige och följde hon upp Malmqvist triumf från lördagen i Harper Hanovers lopp med Eric The Eel med ännu en storseger till stallet.
Trots tufft tempo i dödspositionen hade hon massor av krafter sparade och tog en överlägsen seger på tiden 1.09,0 över 1640 meter.
En av de snabbaste tiderna på Solvalla den här helgen (endast elitloppsvinnaren Hohneck kunde mäta sig) och ett nytt svenskt rekord för fyraåriga utländska ston.
– Fy fan vad hon gick alltså! Jag hade en känsla av att hon skulle vara riktigt bra. Hon har suttit fast och så på slutet. Det är starka papper att bara lämna Joviality. Hon har en fantastisk teknik, jublade Tomas Malmqvist.
Björn Goop tittade långt över axeln på den sista bortre långsidan när Erik Adielsson styrde på med storfavoriten Joviality. Jazzy Perinne var oförskämt pigg i det läget och det var bara för Goop att köra till och överta ledningen 600 meter från mål.
Björn Goop:
– Jag är lite chockad. Hon har ju varit bra och mött hingstar varje gång. Hon har härdats i tuffa långa lopp på stora banor, men i dag tyckte hon att det var skitkul med kort distans, liten bana och att bara möta ston, sa Goop.

Krafter kvar på världstid
Fransyskan bara tågade undan till seger med fem längder. Inte bottnad på världstiden 1.09,0.
En insats som fick många att börja prata om Elitloppet redan nästa år för Jazzy Perinne.
Halvt på skämt replikerade Tomas Malmqvist:
– Malmrot (Solvallas sportchef) har bjudit in fel hästar till Elitloppet!
Hästens ägare Matthieu Millet (Ecurie Hunter Valley) äger många hästar i Frankrike och även gården där Tomas Malmqvist huserar med sina djur.

Liljendahl-Ohlsson – miljonmän
Solvallatränaren Reijo Liljendahl är med i hetluften på allvar igen. I söndagens mest penningstinna unghästlopp Treåringseliten Håkan Wallner Memorial, stod han som segrare tillsammans med kusken Ulf Ohlsson.
Finalen i Breeders Course för den öppna klassen med en miljon (!) till vinnaren bärgades efter ledning från start till mål med italienfödde Epsom As.
Ulf Ohlsson hade innerspåret och kunde sätta sig till rätta efter 500 meter med Epsom As efter en växling om ledningen med Daniel Wäjersten som hade bråttom med Kilgore.
Efter en varvspassering i underkant 1.12,0 med uppvaktning på utsidan av loppets favorit Novato sista varvet blev segern ändå mycket enkel. Tvåa Cincinnati Beach S och trea Nacido Boko.
Segertiden: 1.13,0 över 2140 meter.
Reijo Liljendahl köpte Epsom As som ettåring på auktion i Italien för 450 000 kronor. Pinje Fastighets AB, Limhamn äger hästen som nu tjänade en miljon kronor på ett bräde.
– Det har strulat lite i de stora loppen och jag ville knyta ihop säcken i dag. Det här är en av de bästa jag tränat, sa Reijo Liljendahl.

Tapper Double Deceiver
Duon Daniel Redén och Örjan Kihlström knep segern i Fyraåringseliten med Double Deceiver som är obesegrad i Sverige efter två starter.
Valacken inköpt på auktion i USA fick kämpa för att vinna loppet med en halv miljon i förstapris efter att fått problem med mycket positive holländare Gio Cash och Dion Tesselaar som bet ifrån sig i ledningen. Segertiden 1.10,0 över 1640 meter
– Han var ju fin redan senast i debuten även om det var ett enklare lopp. Han tacklar medeldistans riktigt bra också så det blir nog en allround häst. Det stod och vägde innan jag ryckte tussarna på upploppet men sedan gick han förbi på ett bra sätt, sa Örjan Kihlström.

Toppspurt av italienskan
Söndagen blev ännu en lyckosam dag för italienaren Alessandro Gocciadoro. I Treåringseliten för ston var tiooddsaren Esmeralda Bez klart snabbast över upploppsrakan och vann på målfoto på tiden 1.13,3 över 2140 meter med bilstart.
Gocciadoro satt näst sist i fältet 700 kvar men Esmeralda Bez fick upp farten ordentligt i fjärdespår (!) genom den sista kurvan och fick nosen först.
Stefan P Petterssons Kitty Hawk körd av Dexter Dunn anförde fältet men tröttnade i de sista stegen och bröt ut ett spår och blev endast knappt slagen. Trean Eteria och fjärdeplacerade Esperia Font noterade också samma tid som vinnaren, 1.13,3 över 2140 meter.
Segern i Treåringeliten tillika finalen av Breeders Course var värd 600 000 kronor:
I Lärlingseliten blev det en praktskräll då Carl Philps Lindblom vann med Appasso som tränas av pappa Åke.
Sju rätt på V75 med denna tvåprocentare i avslutningen blev fina 77 851 kronor.
19 039 personer besökte Solvalla.

Mikael Wikner, Kanal 75

Senaste inlägg om resultat, tips och nyheter:

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.