Elitloppsdörren på glänt för Earl Simon

Earl Simon har alltid varit en av topparna i den franska kullen av årgång 2014.
I söndags spurtade han in som trea bakom överlägsna Belina Josselyn i Prix de Paris över fyra kilometer som loppets stora utropstecken.
Tredjeplatsen var värd en halv miljon kronor och den svenskägde hästen har nu tjänat över åtta miljoner på 46 starter i karriären.
Jarmo Niskanen har inte tränat någon bättre sedan han kom till Frankrike i mitten av 1990-talet.
– Jag tycker att han klappar på porten att ta steget in i översta eliten nu. Att säsongen som femåring i fjol skulle bli en mellansäsong hade vi planerat för efter den intensiva säsongen som fyraåring. Nu hoppas och tror vi att han ”bara” behöver skaffa sig lite mera hårdhet för att en dag kunna vinna ett stort lopp, säger Jarmo Niskanen på måndagseftermiddagen.
Exakt ett dygn har gått sedan tredjeplatsen i Prix de Paris. Niskanen kan inte spåra något negativt efter det tuffa loppet.
Earl Simon har haft en lugn dag i en hage på träningsanläggningen Grosbois.
– Han har fått lufsat på lite men är ju fantastisk på att återhämta sig också. Faktiskt så var han inte så tagen efter loppet heller.

En andraplats på gaffeln
Franck Ouvrie hamnade en bit bak med Earl Simon som fick lägga en speed mitt i loppet till ledningen över det 4140 meter långa loppet.
Efter att välvilligt ha släppt ifrån sig kommandot blev det lite positionsbekymmer mot slutet. Jarmo Niskanen är inne på att det kunde ha blivit en andraplats i Prix de Paris med maxklaff.
Nu väntar troligen en start i Grand Criterium de Vitesse söndagen 8 mars. Då handlar det om 1609 meter.
– Om ingenting händer tänker vi gå ut där. Ett bra spår bakom bilen är ju nästan helt avgörande för vilken placering det ska bli i Nice.

Flyg öppnar för Elitloppet
Halsinfektioner satte stopp för den tänkta matchningen inför årets Prix d’Amerique.
Det mesta Earl Simon sprungit in i ett och samma lopp är fortfarande de dryga 600 000 kronorna som betalades ut för tredjeplatsen bakom Villiam och Mellby Free i Europaderbyt hösten 2018.
Jarmo Niskanen och ägaren Stall Skytten, Gunnar Sundbaum i Stockholm, drömmer om en riktigt stor pokal.
Åbytravet har gått ut med att flyg inte kan bli aktuellt till Paralympiatravet i vår och därmed står man troligtvis över det loppet.
Earl Simon är inne på sin andra säsong i aveln. Hingsten var fulltecknad 2019 med maximala 100 franska ston och 30 utländska som var ett valfritt ”tak” satt av ägaren.
– Under betäckningssäsongen vill vi inte åka landvägen till Sverige med honom, det tar för långt tid. Men om det blir flyg till exempelvis Elitloppet är det okej även om han kommer att vara borta några dagar. Sedan finns det ju lopp senare också på året i Norden, säger Jarmo Niskanen.
Sweden Cup – Lilla Elitloppet – lockar inte på Solvalla sista helgen i maj.
– Det känns inte som det skulle kunna bli aktuellt med två heat för så pass lite pengar som det är där. I så fall ska det vara Elitloppet – om vi har får chansen och blir inbjudna förstås.

Mikael Wikner, Kanal 75

Senaste inlägg om resultat, tips och nyheter:

You can leave a response, or trackback from your own site.

Skriv en kommentar