Travnyheter

Pastore Bob travar in i VM

Lördagen 13 oktober körs International Trot på Yonkers Raceway i New York.
Drygt fyra miljoner kronor väntar vinnaren av loppet som populärt kallas VM-loppet och i fjol vanns av Twister Bi som då tränades av Jerry Riordan.
Johan Untersteiners Cyber Lane har varit aktuell för en plats.
”Cyber Lane tar sikte mot Svenskt Mästerskap på Åby, medan Pastore Bob går mot VM”, skrev Untersteiner på Twitter på tisdagen.
VM-loppet ska fyllas med tio hästar, åtta från Europa.
Storloppspromotorn Klaus Koch bekräftar för Travronden att Pastore Bob är klar för loppet.
– Pastore Bob och Slide So Easy är de två senaste in, säger Koch till Travronden.
Sju hästar från Europa är klara för dagen. Enligt Klaus Koch handlar det om Ringostarr Treb, Up and Quick, Lionel, Cruzado dela Noche, Pastore Bob, Slide So Easy samt titelförsvararen Twister Bi som sedan en tid tränas av Timo Nurmos.
– Jerry Riordan har lämnat tydligt besked att Ringostarr ska vara med. Det är lite tveksamheter i leden beträffande Twister Bi, jag väntar på besked från Timo Nurmos där, säger Klaus Koch till Travronden.

Kanal 75

Tarzan sugen på Prix’Amerique med nya stjärnan

Solvallatränaren Stefan ”Tarzan” Melander har gjort en hel del lyckade köp av unghästar på auktioner i USA under åren.
Han vill forma ungdomarna efter eget huvud och intresserar sig sällan för färdiga starthästar.
Med Milligan’s School var det något speciellt och i december 2016 lyckades Melander få köpa hästen av amerikanska tränarparet Julie och Andy Miller.
– Jag hade följt honom hela tiden då. Han var väldigt bra som två- och treåring men inte som bäst den dagen det var dags för Hambletonian. Han måste ha varit sjuk då och det kanske var lite därför jag fick chansen på hästen, säger Melander.
Fyraåringssäsongen i fjol blev bara hyfsad med drygt 400 000 kronor intjänat och en seger på 15 starter.
Hösten 2018 har Milligan’s School etablerat sig i den äldre eliten på allvar. Detta efter en skrällseger i Sundsvall Open Trot i slutet av augusti och en andraplats i finalen av UET Trotting Masters i Östersund.
Två starter som tillsammans inbringat två miljoner kronor.
– Han har ju överraskat även på mig. Hästen har gått bra hela året men bara blivit bättre och bättre och bättre. Det är ju inte bara Readly Express han slagit utan det har ju bara varit kanonhästar med i de här två loppen. Nej, fin är han och man får vara tacksam, säger Melander.

Kanske styrka för Frankrike
Ulf Eriksson har suttit bakom i elva av hästens tolv starter i år. I Östgötaloppet på Mantorp i juli blev det för första gången en seger i gulddivisionen för Milligan’s School.
Att jänkaren hävdat sig bra över lång distans är inte något som förvånar tränaren.
– Han är otroligt stark häst här hemma i träningen och har ju också visat att han klarar 2640 meter i Sverige. Eftersom han visat en väldig styrka är det väl ingen omöjlighet att vi provar honom i Frankrike i vinter. Vi får se när vintermeetinget börjar i november om han får åka till Frankrike. Så antingen det, eller så ställer vi av honom för träning här hemma. Han ska inte starta på hakar i alla fall, säger Stefan Melander.

Hur nära Propulsion?
Solvallatränaren drar ett skämt med lite allvar i botten.
– Hade det varit 20 meter till i söndags hade han vunnit över Propulsion. Nej, det vet man ju inte. Det är omöjligt att veta hur mycket Örjan har kvar i hästarna. Men han närmade sig otroligt där i alla fall och var inte långt efter som tvåa. Readly Express hade fått det där tuffa loppet och det var en seger i sig att lyckas bli tvåa före Nurmos häst.
Enligt Melander är Frankrikes för dagen bästa häst Aubrion du Gers, Jean Michel Bazires stjärna är valack och är därmed utestängd från de stora loppen.
– Med Bold Eagle vet man inte riktigt. Vi får se hur han verkar när han gör sin nästa start i höst här och överhuvudtaget se hur de franska hästarna går. Det vore kul att testa Milligan’s i Paris och kanske Prix’Amerique också då. Det första vi måste få veta i så fall är hur han klarar banan de har där på Vincennes. Det är långt dit men det är ingen omöjlighet i alla fall, säger Tarzan.
Nästa start för Milligan’s School blir i V75-finalerna på Solvalla näst nästa helg.
Timo Nurmos matchar för att försvara segern i världens tuffaste lopp Prix’Amerique med Readly Express. Daniel Redén har gått ut med att det inte blir några starter i Frankrike i vinter med Propulsion.
Kanske blir det i stället Stefan Melanders nya stjärna som får vara med i hetluften.

Mikael Wikner, Kanal 75

Inför V65 (tisdag): Några förmodat överlägsna i kriterie- och oakskvalen

Candy la Marc skrällvann oaks och Villiam infriade förväntningarna med råge i kriteriet i fjol.
På tisdagen avgörs det vilka treåringar som tar plats i årets finaler av de klassiska unghästloppen som i år avgörs söndagen 30 september.
180 hästar hade chansen och 144 av dem fick en plats i försöken på Solvalla.
Jägersrotränaren Helena Burmans segerstaplare A Sweet Dance är förhandsfavoriten bland stona. Faktum är att hästen förmodas vara en så pass klar vinnare att Solvalla inte vill ha henne spelbar på V65.
Svante Båths Attraversiamo och Jerry Riordans Betting Gangster är andra som förpassas till ramloppen på grund av förmodad överlägsenhet.
Solvallas sportchef Anders Malmrot:
– Det är fantastiska hästar alla tre. A Sweet Dance är jag barnsligt förtjust i. Som hon rör sig den hästen! Hon har alla kvaliteter ett riktigt toppsto ska ha. Attraversiamo har hela tiden visat hur bra han är. Den är mera komplicerad och svårkörd än A Sweet Dance kanske men har ju skyhög kapacitet. Jag tycker att det är en väldigt bra treåringskull i år.
Tolv lopp med kval där de två bästa i vardera lopp kvalificerar sig för en finalplats söndagen 30 september.
Hårda bud som vanligt…
– Det är jättebra sport rakt över förstås en sådan här kväll. Det som kittlar mest är V65-6 där flera av hästarna kan vara slutsegraren i finalen. Främst är det väl mötet mellan Conrad Lugauers Campo Bahia och Robert Berghs Alfred Zonett som drar. Danilo Brick och Alone utmanar. Vilket jätterace det blev, och bara två till final alltså, säger Anders Malmrot

Mikael Wikner, Kanal 75

Allsvenska kuskligan: Sju segrar för Kontio

Allsvenska kuskligan:1. Ulf Ohlsson, Solvalla, 258-177-1622. Jorma Kontio, Solvalla, 162-106-803. Örjan Kihlström, Solvalla, 143-120-784. Carl Johan Jepson, Färjestad, 142-136-1125. Björn Goop, Färjestad, 137-101-836. Peter Untersteiner, Halmstad, 132-98-957. Johan Untersteiner, Halmstad, 115-78-878. Christoffer Eriksson, Jägersro, 84-78-609. Robert Bergh, Åby, 84-45-37 10. Kim Eriksson, Mantorp, 83-72-7611. Rikard N Skoglund, Bergsåker, 81-76-8912. Kaj Widell, Solvalla, 78-80-7613. Erik Adielsson, […]

ATG i samarbete med USA:s största tv-kanal för trav och galopp

TVG är baserat i Los Angeles och startade 1997. TVG har i dag två tv-kanaler och visar upp till 15 timmar trav- och galoppsport varje dag till 45 miljoner amerikanska kabel- och satellithushåll. Sedan 2009 ingår TVG i den irländska spelkoncernen Paddy Power Betfair.– TVG är ett starkt varumärke på den amerikanska spelmarknaden och sänder […]

Lätt i Schweiz för världens bästa valack

Efter tidig ledning blev det en mycket enkel seger för Aubrion du Gers på söndagen i Prix du President på Avenches-banan i Schweiz.Jos Verbeeck körde till seger och tiden i mål skrevs till 1.12,0 över 2350 meter, autostart.Anna Mix gick hela loppet i dödspositionen och var mycket tapper tvåa. Jean Michel Bazire äger och tränar […]

Svensk auktionsdyring slog till i Kanada

Fyra segrar och två andrapris på sex starter i stenhård konkurrens.Green Manalishi har redan visat att han var väl värd de tre miljoner kronor som stall Courant betalade för hästen, då under namnet Nagamori Hill, på Kolgjini Sales 2017.Nattens triumf i William Wellwood Memorial på Woodbine Mohawk Park i Toronto togs i smått överlägsen stil […]

Goop hann med en seger i Paris

I stället för Hagmyren V75 blev det en resa till Frankrike på lördagen för Björn Goop.I treåringsloppet Prix de Montelimar över 2700 meter blev det tidig ledning och en säker seger för Goop tillsammans med treårige hingsten Face Time Bourbon.Sebastien Guaratos häst imponerade på nytt i femte segern i det sjätte försöket i karriären.Face Time […]

Största segrarna hittills

Två prischeckar på 100 000 kronor vardera stod på spel i de båda upplagorna av Bernth Martinssons lopp på Romme.Dessa kneps av fältens minst rutinerade hästar. För fyraårige Let’s Go Ernie innebar det mer än fördubbling av prissumman sedan Paw Mahony kört till spets och åkt ifrån motståndet till slut.– Det var hellugnt, jag körde […]

Nytt miljonlopp under elitloppshelgen

Treåringseliten är sprinterfesten för de yngsta hästarna under årets största travhelg.Nu får loppet ytterligare status och framförallt mer prispengar då Solvalla ingått ett samarbete med unghästserien Breeders Course.Det innebär att förstapriset lyfts från 400 000 kronor till en miljon, och därmed blir det högst betalda loppet under helgen vid sidan av elitloppsfinalen. Tvåårigt samarbeteBreeders Course […]