Inför GS75: Väntan över för Berglunds Superman

Han är van att fostra segermaskiner.
Men ingen häst som Oscar Berglund tränat har kommit i närheten av Shocking Superman i kunnande. Det säger han i alla fall själv.
– Jag har förstått att det kanske är mitt livs häst. Det kommer i alla fall att dröja till det står annan häst i mitt stall med de kvalitéerna som han har. Topparna han visade i fjol gör att jag tror att han hör hemma i yppersta eliten, i alla fall i Sverige, säger Berglund om den norskfödda sjuåringen som kom i hans vård för ett drygt år sedan och efter en ojämn säsong visade prov på hiskeliga fartresurser då han utklassade konkurrenterna i Silverörnen på Solänget i september.
Detta via en mäktig svepning då klockorna visade 1.07,5 sista 800 och segertiden blev glimrande 1.10,7/2 140 meter autostart.
Men uppföljningen blev desto dystrare då hästen floppade i finalerna på Solvalla tre veckor senare.
– Han var sjuk då. Tyvärr drogs han med dåliga blodvärden av och till hela året, det var därför prestationerna blev så blandade. Men på Solänget visade han det som jag alltid trott, att han har resurserna att hävda sig mot de allra bästa. Det är inte många hästar som kan göra en sådan prestation och gå i mål i princip okörd med propparna kvar.

Siktar på de största loppen
Ett halvår senare är Shocking Superman redo för comeback.
Och tongångarna från tränaren går i dur.
– Anledningen till problemen är att han har legat på gränsen till överträning. Men vi har justerat mycket i hans vardag för att få bukt med det, och hittills är resultatet precis det önskade. Jag har kollat blodvärdena hela vintern och de ligger mycket bättre. Det känns som att vi har koll på det nu.
Vad var det för justeringar?
– Framförallt ändrade vi foderstaten, bland annat tog vi bort havren. Sedan har han fått lite lugnare miljö.
Hur har vinterträningen fungerat?
– Förutom att det blev en månads ofrivillig vila på grund av sjukdomen så har det flutit på som planerat. Han har fått lite tyngre träning större delen av vintern, ett lite annat upplägg än det vi har på sommaren. Jag tycker att han känns mer redo nu än han gjorde inför förra säsongen.
Vad har du för mål i år?
– Vi siktar högt, på de största loppen, sedan får vi se om vi faller pladask. Nästa start blir Guldbjörken på Umåker för att kvala in till Paralympiatravet.
Hur förberedd är han inför årsdebuten?
– Ganska rejält. Vi har kört två banjobb, det senaste på 1.14 full väg förra måndagen. Det löste han med träningsutrustning och var jättefin. Med det i kroppen ska han vara stridsredo, säger Oscar Berglund som dessutom presenterar ett synnerligen spännande nyförvärv i snackhästen Pleasure For Cash.

Morfar var helnöjd
Sexåringen som ständigt varit hårt betrodd av spelarna, men likt Shocking Superman blandat i sina prestationer och framförallt uppträtt synnerligen osäkert.
– Det är en hyperspännande häst som jag haft koll på hela karriären. Jag har verkligen lidit med Robert (Dunder) och ägarna när han galopperat bort så många segrar och stora pengar. Så det var en glad överraskning när han kom till mitt stall.
Vad har hästen gjort hos dig?
– Först fick han besöka veterinären och renoveras lite grann. Sedan pausade vi ett tag och därefter har han tränats rejält. Han var med i banjobbet med Shocking Superman och gick utvändigt om honom.
Varför fick Pleasure For Cash gå utvändigt?
– Därför att jobbet i första hand var för Superman och jag ville låta honom springa på innerspår. Men Pleasure var med honom i mål och såg läcker ut, morfar som körde var helnöjd.
Hur högt håller du Pleasure For Cash?
– Kapacitetsmässigt borde han kunna gå en bra bit upp i klasserna. Men jag vet att han tränat starkt tidigare också och strulat i loppen så jag vill se att han fungerar när det blir allvar.
Hur ser du på deras vinstchanser på söndag?
– Det ser bra ut för båda. Hästarna är redo att prestera direkt och Shocking Superman kommer att tävla optimalt med barfota och jänkarvagn. Även om det är några bra hästar emot så vill jag tro att han är huvudet högre. Vad gäller Pleasure så är det viktigaste att han travar hela vägen och Emilia (Leo) får lägga upp taktiken helt efter eget huvud. Fungerar hästen så ska han också ha vinstchans, summerar Oscar Berglund.

Robin Johansson, Kanal 75

Senaste inlägg om resultat, tips och nyheter:

You can leave a response, or trackback from your own site.

Skriv en kommentar