Inför GS75® (jackpot): Eriksson mot nya jaktmarker

Det var i april som Anders Eriksson tog ut sin proffstränarlicens.
Men rörelsen hade smygstartat ett halvår innan och räknar man in alla resultat så har stall Eriksson kört in 1,1 miljoner med 29 i segerprocent på 49 starter över 12 månader.
– Jag brukar inte titta så mycket bakåt utan koncentrerar mig på framtiden. Men det låter ju bra när man hör siffrorna. Jag har bara haft sju starthästar, därför har det inte blivit så mycket starter. Men samtidigt är jag inte den typen som vill starta för startandets skull, när hästarna kommer ut vill jag att de ska vara redo att prestera. Sammantaget får jag väl säga att jag är nöjd med det här året, berättar Anders Eriksson.
Men inte mer nöjd än att han nu väljer att bryta upp från Sandemar och flytta till annan anrik mark runt huvudstaden, nämligen Yttersta och tävlingsstallet vid Menhammar Stuteri där han således blir granne med Pasi Aikio.
– Jag flyttar själv i helgen och hästarna går dit i nästa vecka. Det var en chans som dök upp i och med att de inte hade fullt där ute. Det är ett och ett halvt stall som står till förfogande och för mig kändes det som en perfekt möjlighet. Nu kan jag ta in några nya hästar som jag inte haft plats för tidigare, samtidigt som jag byter ut ett par som blir kvar på Sandemar hos ägarna. Det ska bli väldigt spännande.
Kommer du även att träna hästar från Menhammar?
– Nej, det är inget som vi har pratat om. Hästarna jag får in nu kommer från andra ägare. Det kommer att vara tolv stycken till att börja med, sedan har jag några ettåringar på inkörning hos Kristian Lindberg som kommer nästa år. Men eftersom jag är lovad ytterligare boxar så kommer jag att ha platser om intresse finns. På Sandemar hade jag inte den möjligheten.

Barfota och rycktussar igen
En häst som ändå förstärkt stallet under säsongen är 3 Gaylord Am (GS75-1). Hästen som i fjol kvalade in till en av tidernas tuffaste upplagor av Kungapokalen för Kristian Lindberg, men galopperade och blev utanför en prislista som innehöll Aetos Kronos, Don Fanucci Zet, Click Bait, Power, Upset Face och Admiral As.
I senaste starten krossade hästen motståndet på V75 i mycket imponerande stil.
– Vi hade siktat mot det loppet och vässat lite extra i träningen, därför var det en extra skön seger. Jag trodde mycket på hästen, men jag trodde inte att han skulle kunna vinna så lätt efter så tung resa, det var imponerande.
På vilket sätt hade du vässat extra?
– Jag körde lite snabbare intervaller än vanligt i sista jobbet och ryckte dessutom tussarna på honom för första gången.
Hur tog han det loppet?
– Väldigt bra, han har kunnat tränas för fullt efteråt och känns lika fin som innan, så jag räknar med att formen håller i sig.
Kommer han att vässas på samma sätt inför det här loppet?
– Nej, jag kommer inte att dra tussarna på honom. Men han kommer att få ett intervalljobb i morgon (fredag), så på så sätt är det samma upplägg även om jag kanske inte kör lika fort nu. Men sammantaget hoppas jag att han ska stå för en lika fin prestation.
Du körde barfota runt om för första gången senast och har anmält så igen, gav det stor effekt?
– Jag vet faktiskt inte hur stor del av prestationen som berodde på barfota. Hästen kändes fin, men det gör han även med skorna på. Men hovarna är fina så vi kör likadant igen, vilket även gäller rycktussarna.
Hur ser du på uppgiften?
– Det ser bra ut. Det är första gången på länge som han fått ett bra spår bakom bilen så det ska bli kul att se hur snabbt han kan öppna. Förhoppningsvis kan vi komma till spets, annars tror jag att dödens är hans näst bästa position. Det är en häst som tål hög fart länge, men som inte är så förtjust i tempoväxlingar och är väldigt missgynnad när det går långsamt i loppen.
Tror du att han vinner?
– Jag måste tycka att det ser ut som en bra segerchans, om inget oförutsett skulle inträffa.

”Inte vässad”
Mer svårbedömd för spelarna är 6 Global Above All (GS75-3). Hästen inledde karriären mycket lovande med tre segrar på fyra starter på våren som fyraåring, men har sedan bara sporadiskt visat sin kapacitet och galopperat i många lopp.
Nu väntar första starten sedan mars.
– Det är en bra häst som galopperat bort mycket pengar. Två gånger till slut med segerchans i V75. Han vann i årsdebuten, men efter det loppet trampade han sig i hagen och trampet blev till en hovspricka. Det störde honom nog hela våren för att han fick det inte att stämma i loppen efter det. Därför valde vi att ställa av honom helt i en månad så att det skulle hinna läka ut ordentligt. Sedan har jag kunnat träna för fullt över sommaren, han var lite halvtrög att få igång, men nu känns det bra. Han har lagt på sig mer muskler och ser fysiskt starkare ut. Så får vi se i loppet om han höjt sig även mentalt.
Har du kört något banjobb?
– Ja, han gick 1.17 full distans ensam på Solvalla för drygt två veckor sedan. Det löste han väldigt lätt, men det ska han givetvis göra. Annars har jag inte kört några skarpare jobb och han är inte vässad för comebacken.
Är han likvärdigt förberedd med inför segern i årsdebuten?
– Nej, jag tror inte att formen är lika bra nu. Då hade han bara varit ifrån i drygt två månader och hade full form då jag ställde av honom. Även om hästen gjort flera bra lopp efter vila så förväntar jag mig inte att han är lika vass nu.
Du har provat med stängt huvudlag några gånger, hur blir det nu?
– Han går med öppet som oftast. Helstängt har jag bara haft för att få honom felfri bakom bilen. Det blir också exakt samma typ av skor som han tävlat med tidigare.
Hur ser du på segerchansen?
– Hästen är bra för klassen, men den här gången vill jag ligga lågt. Tanken är att ge honom ett snällt lopp med full fart över mål och att han ska gå framåt till nästa lopp.

Robin Johansson, Kanal 75

Senaste inlägg om resultat, tips och nyheter:

You can leave a response, or trackback from your own site.

Skriv en kommentar