Inför GS75®: Inga broddbekymmer – höstbana i Boden

Förra året spolades isbana på Bodentravet i slutet av november.
I år har hösten varit mildare.
Söndagens tävlingar med Grand Slam 75® lär avgöras på en sommarlik bana. Inga broddar behöver skruvas i hästarnas skor när det ska tävlas på landets nordligaste bana.
– Vi har inte ens snö på innerplan, säger David Zimmer, fredag kväll. 
Banan beskrivs vara i toppskick i Boden och det är valfri balans som gäller – det vill säga läge att köra hästarna utan skor om så önskas.
Jesper R Nilsson är travtränare i Norrbotten som sedan några år bjuder på tips inför tävlingarna i programmet ”Jeppekollen” på nätet.
Nilsson menar att underlaget kan vara lite hårt underst.
– Det kan behövas fäste bak för vissa hästar men i stort sett bör det handla om barfotakörning fram och skor bak. Det ska tydligen komma lite nederbörd lördag eftermiddag och det är det som avgör. Men det ska vara några kallgrader och då brukar banan frysa till lite så att underlaget blir bra, säger travtränaren.

Året ut på grus
Temperaturen håller sig runt nollan i Norrbotten och strax därunder. Det finns inga planer på att göra isbana de närmaste veckorna.
– Men vi vet att vädret snabbt kan slå om, säger travchefen Zimmer. I fjol hade vi första isbanan i slutet av november. Sedan fick vi faktiskt ta bort den i mitten av december eftersom det kom en riktig töperiod. Och det är det vi vill undvika. Det sliter väldigt mycket om man tar bort isen och spolar om. Planen är därför att vi ska köra året ut på grus och isar efter att ha kört årsfinalen i december, säger Zimmer.
Jesper R Nilssons bästa spik i söndagens Grand Slam 75?
8 Jaramaz Boko i den andra avdelningen. Oscar Berglund kommer från Östersund med stoet.  Hon har varit skadad och fick ett lopp i kroppen senast då hon spurtade bra till slut. Jaramaz Boko ska bara slå de här hästarna tycker jag. Överlägsen häst, överlägsen kusk, tipsar Nilsson.

Mikael Wikner, Kanal 75

Senaste inlägg om resultat, tips och nyheter:

You can leave a response, or trackback from your own site.

Skriv en kommentar