Inför GS75: Eklundh drömmer om årgångsloppen med drömmaren

Sju starter, tre segrar och ett andra- och ett tredjepris är facit så här långt i karriären för Stall Åbys Uncle Töll.
Tränaren André Eklundh har 42 hästar i träning och den här fyraåringen har definitivt varit en som stuckit ut ur mängden på sitt eget speciella sätt.
Eklundh har inte riktigt kommit underfund med var han har Uncle Töll.
– När eller om han väl förstår att han ska tävla blir det nog bra. Han har alltid varit lat och flegmatisk och det är han fortfarande. Han vet liksom inte alltid vad han gör och har inte riktigt ”alla indianerna i kanoten” kan man säga. Men kapacitet har han och han är väldigt, väldigt snäll, säger Åby-tränaren.
André Eklundh anar fortsatt utveckling i fyraåringen och sätter en stor stjärna i kanten efter årsdebuten senast. Uncle Töll var knappt slagen i första loppet på över fyra månader på Axevalla.
Magnus Jakobsson körde och fick öppna tufft för att nå ledningen. Väl i spets fick Uncle Töll utstå press av loppets favorit och höll mycket bra till tredjeplatsen.
– En tredje häst slog av honom precis på linjen och han förlorade väl med ett halvt huvud. Han hade bara gått ett 1.23-jobb över 1600 meter som snabbast inför årsdebuten och visade att han har utvecklats mycket som häst under vintern. Jag trodde att han skulle behöva ytterligare något lopp innan han sprang de tiderna men han överraskade mig helt klart, säger André Eklundh.
På söndag är det återigen tränare Eklundh som sitter upp bakom Uncle Töll. Ekipaget ser ut att bli favoriter i det första Grand Slam 75-loppet på Årjängstravet.
Från ett tredjespår bakom bilen tror han på bra chans att leda loppet från start till mål.
– Han är väldigt kvick i benen. Inte extremsnabb men han vill ju gärna följa med från början och det är helt klart ledningen som gäller, säger Eklundh.
Uncle Töll trivs bra i ledningen och tävlar bäst ”häst mot häst”, som tränaren uttrycker det.
– Han försvarar sig väldigt bra i ledningen och nu är det dessutom meningen att vi ska dra skorna för första gången i hans karriär. Jag har känt länge att han är en barfotahäst. Han har helt klart den aktionen. Så jag tror på bra chans.

"Försöka toppa honom till i höst" 
Stall Åby äger Uncle Töll som är uppdelad i 20 andelar. Omkring tolv personer är med och äger Uncle Töll som kanske kan vara något för årgångsloppen i höst.
Årsdebuten var ett så stort fall framåt att Eklundh känner att han eventuellt kommer att behöva koncentrera sig på vad som ska hända efter sommaren.
– Är han bra igen på söndag får vi verkligen lägga upp en plan om hur vi ska försöka toppa honom till i höst då det är dags för typ derbykvalen. Om han visar de kvaliteterna vill säga och det tycker jag faktiskt att jag fick lite vibbar av senast.
Vilken häst är tuffast emot i söndagens GS75-1 tycker du?
– Jag har blivit lite imponerad av Paw Mahonys 4 Millmighty som har spåret utanför oss. Så det gäller att komma före den. Jag vet att de har lite tankar om det norska derbyt med den hästen. Men det är nog inte allt för enkelt att plocka ner Uncle Töll från ledningen. Om Mahonys häst ska slå oss utvändigt måste den vara riktigt, riktigt bra.
I GS75-3 kör du Markus Elo Aki-tränade 5 Easy Peak som galopperade med segern på gaffeln i den senaste starten. Vad säger du om den?
– Det var andra gången jag körde henne. Kapacitet finns helt klart men det är en häst som har lite svår att få till det. Tyvärr tappade hon travet senast och galopperade på upploppet. Skulle hon få travet att stämma är hon bra för klassen. Jag har dock mycket svårt att sätta in hästen i loppet nu, säger André Eklundh.
Sofia Aronsson tränar 1 Hobby de L’iton (GS75-7) som du vann ett V75-lopp med så sent som i december. Sexåringen har inte vunnit på fyra starter i år. Chansen?
– Senast fick han gå redan 700 kvar på V75 på Åby för att hinna runda en tröttnande häst före den sista kurvan och speeden ebbade ut lite. Jag tror han kommer mer och mer för varje start då han varit mycket sjuk i vinter. Det är en bra häst i grunden och utan att ha koll på motståndet måste jag tro på ganska bra chans i Årjäng.
Det låter ändå som att du tror på bäst chans med Uncle Töll?
– Ja, absolut. 

Mikael Wikner, Kanal 75

På grund av tekniska problem nås inte startlistor, resultat samt vinstlistor den vanliga vägen. Dessa hittas istället här: https://startlists.aws.atg.se/
Det behövs dessutom inloggning: Användarnamn: admin Lösenord: war4ksBC45mg
  

Senaste inlägg om resultat, tips och nyheter:

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.