Inför V75:
E3-kungen har jättechans på ny fullträff

Han är ”E3-kungen” som har vunnit elva finaler genom åren.
Nu har Svante Båth en ny jättechans att få en fullträff genom sina unghäststjärnor Global Welcome, Attraversiamo och Global Withdrawl som dominerade uttagningsloppen.
- Jag känner mer lättnad än glädje efter försöken. När finalen går ställer jag mig bakom ett hörn någonstans, säger Svante Båth.

Erik Adielsson och Svante Båth inför E3-finalen

På lördag smäller det på Färjestad när årets första E3-finaler avgörs. I fjol vann Svante Båth-tränade Coin Perdu E3-finalen över medeldistans i suverän stil. Lite senare på säsongen vann Calamara’s Girl och Capitol Hill de båda finalerna över kort distans. Därmed har tränare Båth elva segrar som tränare i E3 genom åren och han firar stora framgångar i unghästloppen. För ett antal år sedan radade han upp E3-segrar genom topphästar som Malabar Circle Ås, Staro Showbiz, Luxury Ås, Kung Lavec och Labero Broline. Nu har han plockat fram nya stjärnor genom Global Welcome (som vann svensk Uppfödningslöpning i fjol), Attraversiamo (tvåa i svensk Uppfödningslöpning), Global Withdrawl (vann Treåringseliten på Solvalla under elitloppshelgen), samt No Matter som kvalade in till finalen i stoklassen. Tillsammans har de tre hingstarna vunnit 22 lopp på 29 starter hittills i karriären.
- Det gick väldigt bra och man känner nästan mer lättnad än glädje. Hingstarna var storfavoriter och stod i 1,20 och 1,30 i försöken. Då blir det sån press på dem att de bara ska vinna sina lopp, även om det är långt ifrån så enkelt. När det lyckades så bra är det nästan så att man kan andas ut och känna mer lättnad än glädje, säger Svante Båth.
- Nu är vi i final och då hoppas jag att alla ägare är nöjda. Sedan hoppas vi att det blir ett bra resultat i finalen men alla måste förstå att det bara är en som kan vinna och det är inte säkert att det blir någon av våra hästar.

”Jag har gåvan och möjligheten”
Varför lyckas du så bra i just E3-loppen år efter år?
- E3 är ett sådant lopp som passar bra för de hästar som har fysiska och psykiska förutsättningar. Har de även startat som tvååringar har de dragit på sig en erfarenhet och rutin och hårdhet. I och med att E3 ligger relativt tidigt på året så passar det bra för just de hästarna.
- Sedan har jag haft gåvan och möjligheten tack vare ägarna att handla rätt hästar. Mitt koncept är uppbyggt på unghästar och är det något jag är bra på så är det att handla rätt hästar. Sedan matchar vi hästarna lite olika beroende på hur de är och man måste acceptera att man inte kan vara med i alla lopp.
- Jag har hört och läst på flera ställen att det var färre anmälda hästar till E3-kvalen i år, och ja, men det finns också fler treåringslopp och flera möjligheter numera, säger Båth.

”Tjuvröker inte längre”
Nu är Solvalla-tränaren favorit till att vinna sin tolfte seger i en E3-final på lördag. I en intervju med Kanal 75 nyligen beskrev Båth två av sina stjärnhästar på följande vis.
- Om man jämför Attraversiamo med Global Welcome så var Welcome en lite mer ordningsman i skolan i fjol medan den andra tjuvrökte och hade trasiga jeans, skojade Båth.
I dag säger han lite skämtsamt:
- Attraversiamo har mognat mycket. Nu stoppar han in skjortan innanför byxorna och tjuvröker inte längre, ha, ha.

Adielssons val
Om vi börjar med Attraversiamo, så är det Erik Adielssons val i finalen. Hästen vann sitt uttagningslopp enkelt, även om travet inte var som bäst bitvis. Framförallt inte i sista sväng, på den kladdiga och svårbemästrade banan.
- Det var inget lätt val för Erik. Han gillar ju alla tre skarpt och det är svårt att sära på dem. Han har kört och vunnit svensk Uppfödningslöpning med Global Welcome och Erik är en sådan kusk som brukar tycka om att försöka fördela styrningarna och inte bara köra samma hela tiden om de är lika bra. Det kan vara sådana faktorer som ligger bakom, menar Båth.

Tappade en framsko i försöket
- Attraversiamo (V75-7) tappade en framsko i uttagningsloppet och det var därför som travet inte stämde riktigt. Jag satt och funderade över hästens aktion i loppet att det inte flöt riktigt. När man sedan fick reda på att det var en tappsko så höjde det hästens och kuskens prestation. Det var strongt gjort av en unghäst att rätta till problemet och rädda oss på den banan.
- Attraversiamo har utvecklats mycket och är ganska komplett. Han var lite stänkrädd tidigare men det tycker jag successivt att han har vuxit ifrån. Nu försöker vi att spika dit alla skorna och det blir fortsatt fast bomull i öronen. Vi har värmt honom i jänkarvagn några gånger och vi kommer att värma igen så får vi se. Men det är också den enda ändringen som eventuellt kommer att ske, säger Svante Båth.

”Welcome har ett härligt psyke”
- Global Welcome (V75-7) har varit strålande bra varje gång och såg jättefin ut vid segern i uttagningsloppet. Det var rejält och bra och han vann med krafter kvar. Hästen är väldigt komplett och har framförallt ett härligt psyke. Han har även fått bra med rutin och hårdhet. Jag är väldigt nöjd med honom och från spår två kan Örjan välja själv hur mycket han vill köra från start eller bara bevaka.
- Jag kommer inte att lägga mig i taktiken överhuvudtaget med någon av hästarna. Det får kuskarna sköta själva och själv går jag och ställer mig bakom ett hörn när loppet går. Inga ändringar är aktuella.

”Witdrawl har kämpat sig in i finrummet”
- Global Withdrawl (V75-7) är den häst av mina tre som verkligen har kämpat sig in i finrummet. Det har han gjort med bravur. Om de andra två stod i entrén så har han kommit in bakvägen och jag är mäkta imponerad över hans inställning. Han gjorde ett väldigt bra försök och även om han normalt sett är startsnabb så tryckte inte Erik av honom direkt. Han kommer att få ett par rycktussar i öronen den här gången och det har vi övat med i dag (måndag) i träningen och han svarade bra på dem. Så jag är väldigt positiv även över den här hästen, säger Svante Båth.

Vem är bäst av dina tre?
- Det är jättesvårt att säga. Men de har tillsammans vunnit 22 lopp på 29 starter och det är otroligt bra.
Hur bra chans är det att någon av dina vinner E3-finalen?
- Det är inte alls omöjligt men jag har full respekt för motståndet. Lugauers häst, Hitman River, har aldrig förlorat och han visade en rejäl styrka senast på en bana som han inte såg ut att trivas på. Det kan bli svårt att rå på honom om han hittar sin aktion som jag utgår från att han gör på en bra bana. Men vi ska göra vad vi kan.

”Platschans för No Matter”
Du har även med No Matter i stofinalen av E3. Hon kvalade in via en andraplats i försöket. Vad säger du om henne?
- No Matter (V75-2) krånglade det med i våras och jag var tveksam inför näst senaste starten om vi skulle sikta mot E3. Men då gjorde hon ett bra lopp som tvåa och visade senast i försöket att hon tagit det bra. Jag var väldigt nöjd med hennes avslutning till andraplatsen och den här finalen känns lite mer öppen än den andra. Kulltoppar som A Sweet Dance och Felicity Shagwell är exempelvis inte med.
- Min häst är kvick ut och ganska lättplacerad men möter några bra som hon har fått regelrätt stryk utav. Visst kan hon vinna loppet men vi måste vara realistiska optimister och hon är lite grön ändå än så länge. Men det kan vara en platschans och det blir fortsatt skor runt om men vi kommer att lätta henne lite i balansen. Samma vagn som tidigare, säger Båth.

Till sist så har du även med Global Unlimited i V75-5 som var tvåa i V75 senast. Chanserna där?
- Global Unlimited (V75-5) var väldigt bra senast men sprang på övermakten i Minnestads El Paso och den hästen är med igen från ett bättre läge. Därtill har vi dragit spår åtta bakom bilen och jag hade en tanke tidigare på att dra av alla skor den här gången men nu håller jag mig tills vi får ett roligare spår framöver.

Michael Carlsson, Kanal 75

 

Tillbaka